Sofia Jannok je pri rosnih 23 letih nekakšna kulturna ambasadorka Laponcev. Foto:
Sofia Jannok je pri rosnih 23 letih nekakšna kulturna ambasadorka Laponcev. Foto:
Sofia v svoji glasbi meša sodobne ritme in tradicijo.

20. 4., ob 20.00 je kulturni dom v Novi Gorici gostil pevko, ki se pri rosnih 23 letih lahko ponaša že z dvema zmagama na tekmovanju za Pesem Evrovizije manjšinskih narodov. Sofio Jannok iz kraja Gällivare na severu Švedske je na koncertu spremljal trio Petra Tikkanena; poleg naslovnega člana, ki stoji za klaviaturami, sta v triu še Juan Patricio Mendoza na basu in Johan Englund na tolkalih.

Sofia je pripadnica ljudstva Sami (čeprav je nam morda bližji finski izraz, Laponci), ki živi na severu Skandinavije in je močna manjšina s svojim jezikom in s kulturno tradicijo. Poleg ohranjanja tradicionalnega joik petja Samijev, ki se spremlja s tradicionalnim bobnom, glasbenica piše tudi pesmi, v katerih spaja izvirno ritmiko in melodiko z elementi tehna, popa in džeza.

Tisočletja v sožitju z naravo
Joik pesmi so za naša ušesa precej monotone, vendar s pozornim poslušanjem pri občutenih izvedbah zaznamo vrsto odtenkov. Melodija je tesno povezana z besedilom, ki pogosto opeva naravo in kraljestvo živali, pripoveduje mitske zgodbe, je ljubezensko ali pa šaljivo. V družbi si Samiji besedila radi sproti izmišljujejo, in če se kdo izmed prisotnih v njih najde, takoj odgovori s svojo pesmico. Žal je zelo zanimiv epski joik, ki je ohranjal zgodovino Samijev, skoraj pozabljen, ker je bil pod pritiskom krščanstva prepovedan. Prav tako je bil stoletja prepovedan jezik Samijev, kar se je spremenilo šele pozno v 20. stoletju, ko so mladi intelektualci začeli prebujati v usodo vdano ljudstvo. Seveda je glasba Samijev, ki se od nastanka pred več tisočletji pa do 20. stoletja skoraj ni spreminjala, danes pod močnim vplivom zahodnih smernic, kljub temu pa nadaljuje starodavno izročilo. Pesmi so še vedno polne skritega simbolizma in nam kljub popularnim, rockovskim ali džezovskim obdelavam ostaja njihova prava sporočilna vrednost težko dostopna.

Ko tradicija sreča tehno
Kljub močnemu vplivu sodobnega švedskega načina življenja Sofia ostaja navezana na svojo kulturo in se želi z njo dotakniti kar največ ljudi. Mlado občinstvo v Švedski glasbeni mladini ozavešča s programom Od joika do tehna. Sodelovala je že pri nastanku več plošč, leta 2004 pa je njena turneja po Kanadi naletela na zelo dober odziv.

Dan pred koncertom v Novi Gorici bo Sofia nastopila tudi v ljubljanski Stari elektrarni, 21. 4. pa se bo od Slovenije poslovila s koncertom v mariborskem klubu Satchmo.