Ste sposobni prežvečiti kar dve pošiljki glasbene improvizacije? Foto: EPA
Ste sposobni prežvečiti kar dve pošiljki glasbene improvizacije? Foto: EPA

V klubu Gromka v Metelkovi mestu so 15. 12. nastopil mednarodni trio francosko-avstralsko-španskega izvora, ki na temeljih industrijskih in noise zvokov iz osemdesetih gradi malo manj agresivna akustična sozvočja. Will Guthrie iz Avstralije, so se zagnali za precej nenavadna glasbila; zaigrali so na vsakdanjo šaro, tolkala, "akustični" gramofon, prazno mešalno mizo, minidisk in na še nekaj "čudaških" inštrumentov.

Trio v svojem nenavadnem delovnem okolju pooseblja sodobno mlajšo generacijo, ki neprestano išče harmonijo s tehnologijo, katere razvoj napreduje precej hitreje kot napredek človeške vrste. Z atonalno eksperimentalno glasbo se trio sprehaja skozi prehode, ki povezujejo (ločujejo) hrup, tišino, šum in glasbo. To je pravzaprav poustvarjanje vsakdana, kjer se na sprehodu skozi mesto prav tako srečujemo z nenadnimi padci v polje hrupa, ki ga že naslednji trenutek lahko zamenja "mrtvi kot".

Nastop tria Gutrhie/Fages/Gross bo dopolnil prihod (pa ne le prihod, tudi nekaj zvokov bo priletelo med občinstvo) domačega improvizatorskega tria. Tudi ta šteje le tri člane, ki se oglasijo, če zakličete ime Alzheimer trio. Ker jih na srečo še ni načela Alzheimerjeva bolezen, zmorejo Tomaž Grom (kontrabas, elektronika), Matjaž Manček (električna kitara, učinki), Marjan Stanič (bobni, ropotala) pripraviti pošten improvizatorski koncert, ki bi verjetno hudo zdolgočasil verne poslušalce komercialnih radijskih postaj, navdušenim raziskovalcem nenavadnih glasbenih prostorov pa utegne pripraviti manjše veselje.