Ker gre večinoma za darilne primerke, se večina razstavljenih del ponaša z izjemno lepo vezavo. Foto: MMC RTV SLO
Ker gre večinoma za darilne primerke, se večina razstavljenih del ponaša z izjemno lepo vezavo. Foto: MMC RTV SLO
Trubarjeva razstava v NUK-u

Gre za slovenske, hrvaške in preostale protestantske tiske iz Ungnad-Trubarjevega Biblijskega zavoda v Urachu, ki so v Sloveniji prvič na ogled. Med razstavljenimi deli je tudi prvi izvirni izvod knjige Noviga testamenta pusledni del v Sloveniji.

Knjige zaznamuje izjemno lepa vezava, saj so bili darilni primerki, vse pa odlikuje izjemna dragocenost in pomen za kulturno zgodovino reformacije v južni Evropi. Med eksponati najdemo še nekaj izjemno redkih oziroma unikatnih del.

Kako so se knjige znašle v Baslu
Gre za tiske, ki so del zapuščine južnoslovanskega protestantskega Biblijskega zavoda v Urachu, v katerem je bil Trubar strokovni vodja. Po prenehanju delovanja Biblijskega zavoda, katerega strokovni vodja zavoda je bil Primož Trubar, je njegov vodja, baron Hans Ungnad Ženeški leta 1564 predhodnici današnje Univerzitetne knjižnice v Baslu daroval dragoceno knjižno produkcijo tega zavoda.

Kot so zapisali v NUK-u, razstava, ki jo je postavil Mihael Glavan, ni le poklon 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, ampak tudi potrditev dobrih kulturnih in meddržavnih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Švico. Na ogled bo do 29. junija.

Trubarjeva razstava v NUK-u