Mlada glasbenika se že lahko pohvalita s Prešernovo nagrado. Foto: RTV SLO
Mlada glasbenika se že lahko pohvalita s Prešernovo nagrado. Foto: RTV SLO
Trio Atair
Ali za uspešnima moškima stoji ženska ali pa je situacija obrnjena?

15. 2. je bil v Palaciju na Ljubljanskem gradu na sporedu že tretji koncert iz cikla Mladi virtuozi, ki ga organizira Festival Ljubljana. Gre za sklop koncertov mladih nadarjenih glasbenikov, večinoma zmagovalcev državnega tekmovanja mladih glasbenikov.

V pripravah na turnejo
Na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov sta Miha Haas in Tadej Horvat lani osvojila prvo nagrado in štiri posebne nagrade, za svojo uspešno koncertno dejavnost sta leta 2004 prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, leta 2005 pa najvišje priznanje za študente – Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Njun repertoar obsega klasična, romantična in sodobna dela slovenskih in tujih skladateljev za klavir štiriročno in dva klavirja. Doslej sta imela že več kot trideset koncertov in snemanj v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. V marcu se bo duo predstavil na turneji po Sloveniji v ciklusu Pianissimo, na koncertu v Palaciju pa sta igrala dela Mozarta, Béle Bartóka, Maurica Ravela in Witolda Lutosławskega.

Širok glasbeni razpon trojice Atair
Zasedbo Atair sestavljajo pianistka Anja German, violinist Matic Anžej in violončelist Gregor Fele. Občinstvu so se prvič predstavili na 1. festivalu mladih komornih skupin Allegretto, sledili pa so koncerti po vsej Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in na Dunaju. Njihov repertoar obsega dela od klasicizma do sodobnih skladateljev. Veliko pozornosti posvečajo slovenski komorni literaturi. Tokrat so poslušalce razveselili s klavirskim triem Felixa Mendelssohna – Bartholdyja.