Na festivalu so nastopili tudi člani skupine Laibach. Foto:
Na festivalu so nastopili tudi člani skupine Laibach. Foto:

30. 1. v Plečnikovem hramu v Križankah za spremembo ni govorila glasba, ampak se je o njej govorilo. Knjiga Novi rock Igorja Bašina je nastala iz njegovega diplomskega dela, ki ga je pripravil pod mentorstvom Gregorja Tomca. V njem sta se dva poznavalca rocka ukvarjala zlasti z Novim rockom, rockovsko prireditvijo v Križankah.

Prireditev je program Križank sooblikovala med letoma 1981 in 2000. Novi rock je bil vedno enodnevna prireditev, na kateri so se predstavile najvidnejše nove domače zasedbe, organizatorji pa so v goste vedno povabili tudi glasbenike iz drugih delov nekdanje Jugoslavije ali drugih (evropskih) držav. Leta 2000 so poslušalci lahko uživali na zadnjem Novem rocku, ki je nato dobil dva naslednika: Novi novi rock in prireditev z nekoliko drugačnim konceptom: Klubski maraton.

Maratonec na glasbenem prizorišču
Za pisanje o obravnavani temi se je Bašin usposobil s pisanjem člankov, ki jih je objavljal v Glasbeni mladini in reviji za sodobno rockglasbo Rock Vibe, glasbeno izobrazbo pa si je med drugim pridobival tudi v praksi, in sicer kot glasbeni opremljevalec na Radiu Študent in v več glasbenih klubih po Sloveniji, med drugim v K4 v Ljubljani in M. I. K. K.-u v Ilirski Bistrici, ki je celo veljal za najboljši klub v Sloveniji.

Zelo pomembno za njegovo nadaljnje delo je bilo pripravljanje avtorskih oddaj na Radiu Študent, v katerih je predstavljal glasbeno sceno in glasbene skupine, delo te radijske postaje pa je zaznamoval tudi kot njen glasbeni urednik.