Marko Hatlak igra tudi s skupino Terrafolk. Foto:
Marko Hatlak igra tudi s skupino Terrafolk. Foto:

V okviru koncertnega abonmaja Glasba ... po naše 06/07 so Marko Hatlak, Bojan Cvetrežnik, Sašo Vollmaier, Andrej Pekarovič in Piero Malkoč ter gostje godalnega tria Klemen Bračko, Peter Ugrin in Primož Zalaznik 31. 1.koncertirali v hotelu Mons. Obiskovalci so dočakali pisan repertoar, na katerega so glasbeniki uvrstili Tiensujev Fantango, Tango Stravinskega, Piazzollovi skladbi Tangata, Contrabajisimo, Vuelvo al sur, Tanguedia, Oblivion in Concierto para quinteto, ušesa pa bodo pobožale tudi skladbe Bacha, Vivaldija, Rodriga, Davisa in Stinga.

Funtango je ustanovil harmonikar Marko Hatlak, ki so ga k dejanju "prislile" energičnost, silovitost in neulovljiva melanholičnost glasbe Astorja Piazzole. Zasedba obeh glasbenikov se razlikuje le v harmoniki: Hatlak igra na koncertno harmoniko, v Piazzolejevi zasedbi pa je harmonikar meh raztegoval bandoneonu. Kot gre soditi že ob pogledu na koncertni program, je prav Piazzolejevemu ustvarjanju posvečen velik del nastopov Funtanga, ki bo tokrat prvič nastopil v razširjeni zasedbi, tudi repertoar pa so temu primerno obrnili v smer klasičnih skladb v novi preobleki.

Kot pravi Hatlak, ostaja zanj tango vodilo, način življenja, hoja po robu, strast do življenja. Do tanga je sicer prispel po poti, ki jo je prehodil kot zastavonoša novega rodu slovenskih harmonikarjev z visoko glasbeno izobrazbo. Dopolnjeval jo je v Nemčiji, kjer nadaljuje podiplomski študij. Iz harmonike zna izvabljati klasiko, dela sodobnih skladateljev in tango, posebej pa se lahko pohvali z izvrstnim mešanjem slogov.