Med mnogimi nastopajočimi na Festivalu Stična bodo tudi Gal in Galeristi (njihov koncert bo 30. novembra). Foto: Gal in Galeristi
Med mnogimi nastopajočimi na Festivalu Stična bodo tudi Gal in Galeristi (njihov koncert bo 30. novembra). Foto: Gal in Galeristi

Tudi letos se bo, tokrat že osmo leto zapored, zgodil Festival Stična. Začel se bo v petek in trajal vse do 8. decembra. Tokrat poleg slovenskih ustvarjalcev gostijo umetnike iz države, s katero Slovenijo svet (pre)pogosto zamenjuje - to je Slovaška.

Organizatorji obljubljajo pester in raznobarven program, "ki odpira nove svetove". Slovaško želijo predstaviti v kar najširšem smislu, niso pa pozabili na slovenske legende in sodobne ustvarjalce, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nastopajoči so ...
Na festivalu se bodo predstavili različne slovaške zasedbe, med domačimi nastopajočimi pa so Gal in Galeristi, Elda Viler, Čompe, Šentjakobsko gledališče, Maja Gal Štromar, Hamlet Express in drugi.

Prvotna zamisel o štirih celovečernih prireditvah Festivala Stična je sčasoma postala celomesečni kulturni niz in z njim povezanih dogodkov. Prvi fetsival je bil namenjen predstavitvi treh temeljnih oblik človekovega izražanja - gledališča, glasbe in likovne umetnosti. Hkrati pa so želeli temu pripeti intimnejše oblike ustvarjanja, izobraževanja in spodbujanja k delu na tem področju.