Na festival Pravljice danes letos prihaja tudi mojster pripovedovanja Ashley Ramsden. Foto:
Na festival Pravljice danes letos prihaja tudi mojster pripovedovanja Ashley Ramsden. Foto:

Ramsden je v Cankarjevem domu v Ljubljani imel več nalog, med katerimi je tudi organiziranje delavnice o pripovedovanju, za širšo javnost pa je bil verjetno zanimivejši njegov nastop 16. 3., ko je v Cankarjevem domu združil Pripovedi z vsega sveta. Pripovedkam iz različnih ljudskih izročil zna mojster pripovedovanja na svojih nastopih dodati tudi pripovedi perzijskega pesnika in filozofa Rumija, nastop pa je popestrila še glasbena spremljava Luke Ropreta.

Britanski gost velja za enega najboljših pripovedovalcev na svetu, ki je s svojim glasom in nastopom očaral tudi že poslušalce v različnih evropskih deželah, Avstraliji in Ameriki. Svoje navdušenje nad pripovedovanjem zgodb in načini, kako zgodbe pripovedovati čim bolj prepričljivo, Ramsden deli tudi z učitelji in starši, za katere organizira različne delavnice. Ustanovil je tudi mednarodno pripovedovalsko šolo na Emerson Collegeu v Veliki Britaniji.

Ramsden v svojih nastopih združuje pripovedi iz različnih držav po svetu, prav tako dobro pa se znajde tudi z deli, katerih avtorji so znani. Dobro je znan njegov posnetek Dickensovega dela A Christmas Carol, v katerem samo z glasom portretira vseh 23 protagonistov.