Ime Daddyja Freddyja je mogoče najti tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Foto:
Ime Daddyja Freddyja je mogoče najti tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Foto:

Na koncertu, ki se je v Cvetličarni Media park pričel 4. 3. ob 22.00, je bilo tako mogoče prisluhniti nosilcu svetovnega rekorda za najhitrejšega govorca (world's fastest rapper) leta 1989. Daddy Freddy, ki je odrasel v Trenchtownu, razvpitem predelu Kingstona na Jamaiki, se je osnovnih veščin nastopanja na sound systemu kot DJ izučil pri glasbeniku Ranking Jou.



Potem ko je izdal prvi album Body Lasher, ki je prispeval kar šest pesmi za jamajško lestvico najboljših desetih skladb, pa je v 80. letih njegov sloves prešel meje in se ukoreninil tudi v ZDA in Veliki Britaniji. Z britanskim MC-jem Asher D-jem je posnel album Raggamuffin hip hop. Ta velja za enega prvih albumov, ki je uveljavil mešanico jamajškega raggaeja in ameriškega hip hopa. Za njegovo ustvarjanje in sodelovanje so se kaj kmalu zanimali tudi številni priznani glasbeniki, kot so Dr.Dre, Cypress Hill, David Morales in Norman Cooke, njegov glas pa so si za svoje izdelke sposodili Prodigy, Salt'n'Peppa, in KRS One.

Že omenjeni svetovni rekord, ki ga je glasbenik postavil leta 1989, je podrl še štirikrat in ga zvišal iz 346 na 598 zlogov na minuto ter si tako prislužil mesto v Guinnessovi knjigi rekordov. Kasneje je v Veliki Britaniji sodeloval z dub producentom Rootsmanom, s katerim sta poskrbela za album Old scholl - New scholl, njegova zadnja plošča pa nosi naslov 'Hardcore' (izšel je za P.O.T. music).