Bo katera pisanica višja od obiskovalcev razstave? Foto: EPA
Bo katera pisanica višja od obiskovalcev razstave? Foto: EPA

Velikonočne pisanice vseh vrst - in včasih tudi nekoliko nenavadnih oblik -, ki so jih oblikovali učenci osnovnih šol, člani društev iz okolice Štanjela ter posamezniki, ki jih je navdušila ena od tradicionalnih slovenskih umetnih obrti, bodo od 16. 4. na ogled v Kvadratnem stolpu v gradu Štanjel.

Posamezniki, ki so se odločili za sodelovanje na razstavi, so si vzeli veliko umetniške svobode. Nekatere pisanice tako verno sledijo tradicionalnemu načinu krašenja velikonočnih jajčk, številne pa so okrašene povsem svobodno, pogosto tudi s prav nenavadnimi materiali. Nekateri "priložnostni umetniki" pa so sami izdelali tudi jajca, ki za nekajkrat presegajo velikost "izdelkov" kokoši. Vse pisanice je v celovito razstavo uredila akademska slikarka Nevenka Gregorčič.

Prav tako v nedeljo, 16. 4., pa bo ob 15.00 na slovitem Ferrarijevem vrtu, ki ga je oblikoval arhitekt in urbanist Maks Fabijani, lov na zlato jajce. Dogodek je sodobna parafraza starodavnih poganskih običajev, s katerimi so naši davni predniki slavili prihod pomladi kot simbola začetka novega življenjskega cikla. Jajce je namreč simbol preporoda, novega življenja in slovesa mraza, ki uničuje vse živo. V Ferrarijevem vrtu bo tičalo 13 jajčk, a le pet zlatih bo prineslo nagrado. Le kdo jih bo našel?