Zadnji dan, ko si lahko ogledate razstavo, je 2. april. Foto: Cankarjev dom
Zadnji dan, ko si lahko ogledate razstavo, je 2. april. Foto: Cankarjev dom
Mozaik Jožeta Spacala
Mozaik Jožeta Spacala. Foto: RTV SLO

V galeriji Cankarjevega doma si lahko namreč le še do 2. 4. ogledate veliko pregledno razstavo mozaikov Jožeta Spacala, ki na ogled ponuja 50 mozaikov in 15 fotografij del, ki jih ni bilo mogoče razstaviti v originalu. Razstavljeni mozaiki so nastajali od 60. let do danes, postavitev pa je del širšega projekta, ki zajema še istoimensko monografijo in dokumentarno oddajo Likovni portret - Svetloba in senca: Jože Spacal - Mozaiki.

Spacal se je zapisal mozaiku
Mozaiku se Spacal kontinuirano posveča od začetka ustvarjalnega obdobja, v zadnjih letih pa se je zapisal le tej tehniki. "Mozaik je bil tisočletja ena od dvorazsežnih slikarskih tehnik, pri Spacalu pa je s svojo reliefno razgibano površino najprej segel na področje kiparstva in potem v televizijskih scenografijah z obsežnim posegom v prostor postal celovita arhitektura," je povedal avtor spremnih besedil v knjigi in filmu Janez Lombergar. Po njegovih besedah po Spacalu slovenska televizija ni več imela tako močne ustvarjalne scenografske osebnosti, ki bi ob novih tehnoloških možnostih virtualne scenografije njegovo delo razvijala naprej ter dala nove izraze njegovim usmeritvam, dognanjem in stvaritvam.

Večkrat nagrajeni umetnik
Umetnik se je rodil leta 1939 v Kostanjevici na Krasu, umetnostno izobrazbo pa je pridobil na akademiji Brera in Visoki šoli za umetnost Castello Sforzesco v Milanu. S svojimi izdelki je sodeloval na vseh pomembnejših razstavah slovenske grafike doma in v tujini. Med letoma 1964 in 1993 se je predstavljal tudi na vseh pomembnih grafičnih bienalih. Ustvarjanje mu je prineslo 23 nagrad in priznanj v tujini, med katerimi velja omeniti nagrado na 7. norveškem mednarodnem bienalu grafike v Fredrikstadu in premijo na 4. mednarodnem bienalu grafike v Varni.