V zavojih greha se je kaj hitro moč izgubiti. Foto: KC Pekarna
V zavojih greha se je kaj hitro moč izgubiti. Foto: KC Pekarna
Ja, peklenšček se skriva za vsakim vogalom - v umetnosti pa še posebej.

Na razstavi, ki je za javnost vrata odprla 11. maja na Razstavišču hladilnic, bodo obiskovalci lahko med blodnjo po hodnikih skrivnostnega labirinta občudovali sedem smrtnih grehov v podobi devetih izbranih umetnosti. V čast temu projektu so svoj navdih združili oboževalci umetnosti iz različnih delavnic, prostovoljne akcije in natečajev, ki so se vršili v okviru Kulturnega centra Pekarna.

Pekarna je letos priredila dve literarni čajanki na temo greha, kjer so ob skodelici čaja in s pomočjo slavistov predelali knjige letošnje mature, med katerimi je bil tudi Dostojevskijev roman Zločin in kazen. Ob tej priliki so razpisali natečaj za najboljšo fotografijo in literarni prispevek na že omenjeno temo; najboljši izdelek bo tudi nagrajen.

V enomesečni delavnici Stripovska dogodivščina v Mariboru ustvarjajo izvirno zgodbo, ki jo bodo upodobili v stripovski tehniki in jo računalniško popestrili. Skupine bodo predstavile svoj lik in se z njim pomerile proti likom drugih skupin v pravem stripovskem turnirju, edina omejitev je določena tema: Greh. Končni izdelek bo skupinski strip, ki bo prav tako razstavljen v prostorih hladilnice v Kulturnem centru Pekarna.

V duhu sedmih smrtnih grehov se razstavi pridružuje še sedem skulptur iz recikliranega materiala, nastop dveh uprizoritvenih umetnic iz festivala Nagib, projekcija skrivnostnega filma, predvajanje veliko grešne glasbe, predstava zloveščih lutk in, nenazadnje, nevarno sladki prigrizki.