Zmaj ma mlade iz ostojne preganja poletno mrtvilo. Foto: Zmaj ma mlade
Zmaj ma mlade iz ostojne preganja poletno mrtvilo. Foto: Zmaj ma mlade

Eden od vrhuncev festivala, je bil prvi sobotni večer, 5. avgusta, ko se se na odru zvrstile slovenske skupine Da Phenomena, Ana Pupedan, I.C.E. in madžarska zasedba Persona non grata. Glasbeni program je potekal na Rdečem trgu.

Nekaj vrstic velja nameniti zlasti madžarskim gostom, ki jih pri nas le malo kdo pozna. Persona non grata prihajajo iz južnoogrskeega mesta Szigetvara. Njihove glasbe preprosto ni mogoče zvrstno ožigosati. Persona non grata se napajajo pri poznem punku, v katerega zanesejo zvok džeza, 'pogled' pa vržejo celo k delu izvajalcev, ki 'gojijo' funk, hiphop in dub.

Tudi ob imenu Da Phenomena marsi kdo ne ve, kakšno glasbo naj si zamisli. Skupina je zares nova, a njena člana Mate in Dagi sta že dolgo prisotna na slovenskih odrih. Mate, ki preigrava kitaro, je tik pred zaključkom študija na džezovski akademiji v Gradcu, Dagi pa je glasbeni samouk, ki velja za enega najboljših slovenskih basistov. nekoč sta oba spremljala Tinkaro Kovač, sodelovala sta z Magnificom, skupaj s Sestrami pa sta nastopila celo na Evrosongu v Talinu.