Alan Hranitelj - kostumografski čarodej in krojaški mojster v eni osebi. Foto: MGLC
Alan Hranitelj - kostumografski čarodej in krojaški mojster v eni osebi. Foto: MGLC

Prvi scenski projekt oblikovalca v Sloveniji je bilo namreč sodelovanje pri predstavi Krst pod Triglavom leta 1986, od 1. 6. od 21.00 pa bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Tivoliju na ogled razstava Alan Hranitelj - Kostumografija 1986-2006. Postavitev skozi izbor gledaliških, opernih in filmskih kostumov, oblek.objektov, svečanih oblačil ter modnih dodakov prinaša pregled dvajsetletnega Hraniteljevega ustvarjanja.



Tokratna postavitev ni prva samostojna razstava Alana Hranitelja pri nas. Leta 1991 je s svojimi deli napolnil Mestno galerijo, leta 1993 z razstavo Toebica & 12 klobukov galerijo Eqourna, s postavitvijo Kostumografija 1991-1995 pa se je leta 1995 spet vrnil v Metsno galerijo. Hranitelja so spoznali tudi v tujini. V Köbenhavnu je gostoval leta 1996, ko je dansko glavno mesto nosilo naziv kulturna prestolnica Evrope, leta 1997 so bili proizvodi Hraniteljeve domišljije na ogled v Belo Horizonteju v Braziliji, leta 2000 pa v londonskem Millenium Domu.

Umetnostni zgodovinar Jure Mikuž Hraniteljevo delo opisuje kot brezčasne, saj oblikovalec in kostumograf vedno znova raziskuje zgodovinske sloge in njihove posamezne prvine vnaša v svoja dela. Umetnostna zgodovina pa ni edini vir navdiha za Alana Hranitelja. Po mnenju Jureta Mikuža je Hranitelj odličen opazovalec narave, kar se odraža v številnih zoomorfnih podaljških, s katerimi bogati svoja oblačila.