Mario Kalaniemi spremlja Olli Varis. Foto: Cankarjev dom
Mario Kalaniemi spremlja Olli Varis. Foto: Cankarjev dom

Igranje na harmoniko in glas Marie Kalaniemi je 28. 2. spremljal kitarist Olli Varis. Slovenskemu občinstvu se je ena ključnih osebnosti na Finski glasbeni sceni predstavila že v okviru koncertov skupine Accordion Tribe, tokrat pa se je glasbenica predstavlila samostojno. Po dvajsetletni profesionalni karieri, v kateri je bilo mogoče slediti nastopom v duetih, triih, ansamblih in drugačnih sodelovanjih, se je kraljica finske melodične bas harmonike predstavila s prvim solističnim albumom, na katerem se predstavlja v kar najčistejši luči – sama s svojim instrumentom v neformalnem, intimnem vzdušju.

Tako je razkrila album Bellow Poetry po ploščah Maria Kalaniemi, Iho, Ahma, Ramunder, Ambra, Trio Live in Tokyo in Airbow bistvo te skandinavske umetnice. Glasbenica je album posnela leta 2005 v svojem domačem studiu s tonskim tehnikom Ollijem Varisom, ki ji je v dveh skladbah priskočil na pomoč tudi kot kitarist. Nekaj skladb na plošči zaznamuje glasbeničin vokal, ki mu je bilo doslej mogoče prisluhniti le pri projektih Accordion Tribe, Ramunder in Pidot. Pri ustvarjanju albuma je dobila Maria navdih pri pesmih finskega epa Kalevala, pastirski glasbi in finskih ciganskih temah. Glasbenica je album Bellow Poetry premierno predstavila novembra lani v dvorani za komorno glasbo akademije Sibelius v Helsinkih.

"Pri skladanju in igranju največ spoštovanja namenjam melodiji: melodija je sporočilo. Vendar ji življenje vdihne meh harmonike, ki jo poganja. Da glasba čustveno ustrezno deluje, morata sodelovati meh in melodija," je o svojem ustvarjanju povedala Maria Kalaniemi.

Harmoniko je začela igrati pri osmih letih, potem ko si je pridobila klasično glasbo, pa se je zapisala predvsem ljudski glasbi. Svojo ljubezen do glasbe je povezala tudi s pedagoškim delom in svoje znanje že nekaj let prenaša na oddelku za ljudsko glasbo akademije Sibelus v Helsinkih. Tako na Finskem kot po svetu predstavlja oboževalcem harmonike vir navdiha, prepričuje pa predvsem s svojo tehnično podkovanostjo. Njeno skladateljsko in izvajalsko ustvarjanje zaznamuje zlasti osupljiva melodična senzibilnost in izrazna moč.