Kot vodja orkestra se predstavlja Roberto Benzi. Foto: Cankarjev dom
Kot vodja orkestra se predstavlja Roberto Benzi. Foto: Cankarjev dom

Program 3. koncerta Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije obsega Kogojevo delo Če se pleše (suita za orkester), Ginasterijev Koncert za harfo, op. 25, in Franckovo Simfonijo v d-molu. Suito Marija Kogoja Če se pleše, ki je nastala leta 1927, sestavljajo trije stavki; Foxtrot, Chopiniana in Tango. Skladateljev glasbeni jezik zaznamuje značilna ritmika, poslušalcu pa ponudi pravo pahljačo orkestralnih barv.

Argentinski skladatelj Albert Ginasteri je impresionistično barviti Koncert za harfo napisal leta 1956 po naročilu harfistke Edne Phillips, ki se je želela z njim predstaviti na festivalu v Washingtonu. Delo pa ni bilo dokončano do začetka festivala - saj je Ginasteri za končno podobo porabil skoraj desetletje -, tako da mu je bilo prvič moč prisluhniti v izvedbi virtuoza Nicadorja Zabalete. Njega je Ginasteri tudi prosil za nasvet glede tehničnih posebnosti harfe, s katero se na tokratnem koncertu predstavlja Mojca Zlobko Vajgl.

Francoski dirigent italijanskega rodu Roberto Benzi si je za drugi del koncerta izbral romantično delo belgijskega skladatelja Césara Francka Simfonijo v d-molu. Gre za njegovo edino simfonijo, ki je nastala leta 1889. »Mogočna, plastična in dovršena lepa simfonija. To je nenehen vzpon k čisti radosti in svetlobi, ki daje življenje, zakaj po tehnični strani je čvrsta, njene teme pa so izraz idealne lepote. Kaj je veselejšega, bolj zdravo življenjskega kot glavna tema finala, okrog katere se zberejo in izkristalizirajo vse druge teme simfonije,« je simfonijo opisal Vincent d’Indy.