Ker so posamezna dela iz zbirke za navadne smrtnike prevelik finančni zalogaj, pa lahko pri Sothebyju naročite vsaj katalog novembrske dražbe. Foto: Reuters
Ker so posamezna dela iz zbirke za navadne smrtnike prevelik finančni zalogaj, pa lahko pri Sothebyju naročite vsaj katalog novembrske dražbe. Foto: Reuters
Damien Hirst: Beautiful, shattering, slashing, violent, pinky, hacking, sphincter painting, 1995. Gre za eno od Hirstovih značilnih "vrtljivih slik". Vrednost je ocenjena med 250 in 350 tisoč funti.
Damien Hirst: Beautiful, shattering, slashing, violent, pinky, hacking, sphincter painting, 1995. Gre za eno izmed Hirstovih značilnih "vrtljivih slik". Vrednost je ocenjena med 250 in 350 tisoč funti. Foto: Sothesby's

Umetnine iz zasebne zbirke Davida Bowieja, med katerimi so tudi dela Henryja Moora in Damiena Hirsta, bodo letos prvič na ogled za širšo javnost, novembra pa se bodo petični ljubitelji umetnosti zanje lahko potegovali na dražbi.

Na novembrski dražbi Bowie/Collector, ki jo bo hiša Sothesby's izpeljala v kar treh delih, bo na prodaj 400 predmetov iz zasebnih arhivov glasbene ikone; zbirka je v celoti vredna "več kot deset milijonov funtov", je potrdil predstavnik dražbene hiše, a čisto mogoče je, da bodo zagrizeni Bowiejevi oboževalci to številko še zvišali.

Svojci zbirko prodajajo, ker menda nimajo prostora, da bi obdržali celotno: "Čeprav bodo svojci obdržali nekaj kosov, ki imajo posebno čustveno vrednost, pa je zdaj čas, da še drugi dobijo priložnost, da občudujejo - in kupijo - umetnine in predmete, ki jih je tako občudoval."

Bowie, ki je januarja letos v 70. letu nepričakovano umrl za rakom, se je več kot pet desetletij svoje kariere posvečal povezanim svetovom glasbe, mode, igre in likovne umetnosti. Njegov osebni kurator umetnosti pravi, da je bilo to zadnje zanimanje "skoraj popolnoma skrito pred očmi javnosti".

"Eklektična, nepretenciozna, nenačrtovana: Bowiejeva zbirka ponuja unikaten vpogled v intimo enega največjih ustvarjalnih duhov 20. stoletja," je v izjavo za javnost zapisal Oliver Barker, predsednik evropske veje dražbene hiše Sotheby's.

Med največjimi aduti zbirke je prav gotovo platno Jean-Michela Basquiata Air Power, ki je vredno nekje med dvema in pol in tremi in pol milijoni funtov. (Naveza Basquiat-Bowie je najlepše prikazana v filmu Basquiat (1996), v katerem je Bowie igral Andyja Warhola, mentorja in sodelavca mladega uličnega umetnika. Sliko je Bowie kupil naslednje leto. "Nisem bil presenečen, ko sem izvedel, da je Basquiat gojil ne tako zelo skrivno željo po glasbeni karieri. Njegovo delo stopa v komunikacijo z rockom kot le redkokateri drug vizualni umetnik.")

Izstopa tudi delo Beautiful, Shattering, Slashing, Violent, Pinky, Hacking, Sphincter Painting Damiena Hirsta, ki bo zaslužilo vsaj 250 tisoč funtov. Hirst je tudi eden v peščici sodobnih umetnikov, ki jim je Bowie tudi javno izrazil občudovanje: "Drugačen je. Njegovo delo se mi zdi skrajno čustveno, subjektivno, zelo povezano z umetnikovimi intimnimi strahovi; predvsem je izrazit strah pred smrtjo. Njegova dela so v mojih očeh ganljiva, ne pa zafrkljiva," je komentiral v intervjuju za The New York Times.

V zbirki so tudi kipi in oblikovalsko pohištvo, na primer dragocen gramofon iz šestdesetih let 20. stoletja, ki sta ga izdelala italijanska brata Achille in Pier Giacomo Castiglioni, ter umetnine z obrobja uveljavljenih struj in skupin. Privlačilo ga je denimo ustvarjanje "skupine Gugging", pacientov psihiatrične klinike Gugging na Dunaju, ki je bila znana po svojih terapijah z umetniškim ustvarjanjem.