Občina Kranj je razstavo pripravila v sodelovanju z Gorenjskim muzejem. Foto: Gorenjski muzej
Občina Kranj je razstavo pripravila v sodelovanju z Gorenjskim muzejem. Foto: Gorenjski muzej
Tudi slikar in grafik Bogdan Borčič je Prešernov nagrajenec.
Portret enega najbolj znanih nagrajencev Božidarja Jakca.

Na razstavi v galeriji Prešernovih nagrajencev si je mogoče ogledati dela 76 nagrajencev. Dela, ki so jih galeriji in Kranju umetniki večinoma poklonili sami, bodo na ogled cel mesec, ob velikem dogodku pa se je tudi kranjski župan Mohor Bogataj zavzel za nadaljnje dopolnjevanje zbirke.

Ideja, ki je meso postala
Ideja o osnovanju zbirke se je porodila leta 2000, ko so v Kranju pripravili veliko pregledno razstavo vseh Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost. Zanjo so nato našli primerne prostore in nastala je zbirka, ki sedaj domuje v prenovljenih prostorih Pavšlarjeve hiše. V njej se je pred petimi leti kot prvi samostojno predstavil kranjski akademski slikar Vinko Tušek, za tem pa so pripravili še vrsto drugih razstav.

Nekoč baza Prešernovih nagrajencev
Likovni umetniki za Prešernovo mesto praznuje deseto obletnico, ob tej priložnosti so poskrbeli za novo grafično podobo in prenovljeno spletno stran galerije. Vodja galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Marko Arnež je pred odprtjem predstavil tudi njhove spletne strani, na katerih bo galerija uporabnikom lahko podala celovit pregled nagrajencev in popoln katalog zbirke. Dologoročnejši načrt pa obsega tudi oblikovanje popolne baze podatkov o vseh Prešernovih nagrajencih.