Razstava Brought Up To Code bo odprta do 10. junija. Foto: Galerija Simulaker
Razstava Brought Up To Code bo odprta do 10. junija. Foto: Galerija Simulaker

Po besedah programske vodje galerije Žive Kleindienst Nicola Arthen raziskuje vpliv in pomen sodobne industrijske produkcije s poudarkom na samem izdelku, kot ga narekujejo kapitalistične neoliberalne ideje in prevzemajo stroji. V osebni prostorski in čustveni perspektivi sveta kritično izzove etične posledice omenjenih idej, dodaja.

Z ločitvijo objekta od širše zgodbe ideologije in klasičnih vzorcev zgodovine umetnosti fotograf vzpostavlja in hkrati preučuje vsakodnevne intimne odnose med objektom, izdelkom množične izdelave in človekom. Arthen pri tem uporablja vsakodnevno gradivo in ga poveže s prirejenimi že izdelanimi predmeti, s katerimi gradi človekovo okolje ter izziva in spodbuja gledalca, da se kritično vključi ter vnovič oceni lastni položaj na industrijskem produkcijskem traku. Razstavljeno delo s sodelovanjem širšega socialno-ekonomskega okolja in samim razstaviščnim prostorom navidezno oblikuje občutek celostne izkušnje, je še zapisala Živa Kleindienst.

Leta 1990 rojeni Nicola Arthen je diplomiral na oddelku za likovno umetnost amsterdamske Gerrit Rietveld Academie, med študijem pa se je eno leto izpopolnjeval na umetnostni akademiji Kusntakademie v Düsseldorfu. Za svoje delo je prejel več nagrad, namenjenih mladim umetnikom in razstavljal na mednarodnih skupinskih razstavah v Pragi, Amsterdamu, Kölnu, Münchnu, Düsseldorfu in Berlinu.

Razstava Brought Up To Code, ki jo odpirajo danes ob 19.00, bo na ogled do 10. junija.