Razstavo plakatov Pest v oko lahko ujamete do 13. septembra. Foto: TAM-TAM/IP PR
Razstavo plakatov Pest v oko lahko ujamete do 13. septembra. Foto: TAM-TAM/IP PR
Pest v oko
Med razstavljenimi plakati je tudi podoba Novega kolektivizma. Foto: TAM-TAM/IP PR

Odprtje razstave plakatov domačih in tujih oblikovalcev vizualnih sporočil na TAM-TAM-ovih plakatnih panojih je ta teden vpeljalo Festival sodobnih idej Indigo, ki se do sobote odvija v prestolnici. Petnajst plakatov povezuje naslov Pest v oko, v času festivala pa so, kot pravijo organizatorji, naključno in simbolično umeščeni na Trg francoske revolucije.

Po besedah grafičnega oblikovalca Ajdina Bašića, ki je poskrbel za koncept razstave in izbor avtorjev, je izbor del poskusa predstavitve različnih pristopov, metod in slogov, ki jih izbrani avtorji uporabljajo v posredovanju svojih zamisli in mnenj z oblikovanjem vizualnih sporočil. Bašić redno sodeluje s slovenskimi kulturnimi ustanovami in je prepoznan ter uveljavljen avtor številnih celostnih podob, plakatov, spletnih predstavitev, publikacij, knjig in katalogov.

Plakate, ki bodo na ogled do torka, 13. septembra, so pripravili Studio Ajax, Rafaela Dražić, Bojan Hadžihalilović, Bardhi Haliti, Enes Huseinčehajić, Mirko Ilić, Tomato Košir, Dejan Kršić, Vasja Lebarič, Novi kolektivizem, Peterica anonimnežev, Tanja Radež, Slavimir Stojanović, Škart in Borut Vild.

Plakat, nosilec mestne identitete
V Muzeju in galeriji mesta Ljubljane so k sodelovanju povabili specialiste za mestne plakate, družbo TAM-TAM, ki tudi sicer redno organizira družbenoodgovorni natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat. Direktor družbe Tomaž Drozg je poudaril, da je mestni plakat nosilec mestne identitete tako po vsebinah kot kakovosti infrastrukture in umeščenosti v prostor.

Premagovanje strahu pred neznanim
Letošnji festival Indigo se odvija pod naslovom Ni strahu/No Fear in se posveča strategijam premagovanja strahu pred neznanim skozi aktualne spremembe v okolju in družbi. Kulturno dogajanje po besedah direktorja Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaža Peršina povezuje bogato umetnostno dediščino četrti okrog Križevniške ulice, Trga francoske revolucije, Gosposke ulice, Novega trga, Brega in Salendrove ulice. Festival letos poteka prvič, z njim pa želijo povezati vse kulturne institucije v tem delu mesta in nevladne organizacije, ki o kulturi in umetnosti razmišljajo nekoliko drugače. Program festivala so razdelili v osem sklopov - Pogovori, Dizajn, Film, Umetnost, Teater, Glasba, Zabava in V živo.