Čeprav Picasso ni nikoli stopil na afriška tla, je ta celina vplivala na njegova dela. Foto: EPA
Čeprav Picasso ni nikoli stopil na afriška tla, je ta celina vplivala na njegova dela. Foto: EPA

Obiskovalci si bodo naslednjih pet tednov oči lahko spočili na 84 slikah in skulpturah španskega umetnika Pabla Picassa, sprehodili pa se bodo lahko tudi ob 29 afriških "magičnih" predmetih. Kustosinja Marilyn Martin poudarja, da je razstava izredno pomembna, saj še nikoli ni bila postavljena razstava, ki bi prikazovala povezavo med Picassovim ustvarjanjem in afriško umetnostjo.

Afrika iz knjig in fotografij
Čeprav španski umetnik ni nikoli stopil na afriška tla, pa je na njegovo delo vseeno močno vplivala umetnost različnih afriških plemen. Prvo delo, v katerem se kaže afriški vpliv je Demoiselles d'Avignon, ki je trenutno v lasti newyorškega muzeja. Vendar slike na razstavi v Johannesburgu ni, saj je preveč vredna, da bi jo premikali. Rdeče-rjava slika petih žensk, ki strmijo v gledalca, njihovi obrazi pa so podobni afriškim maskam, je nastala potem, ko je Picasso afriške maske videl v nekem muzeju. Z afriško umetnostjo pa se je srečeval tudi v knjigah in na fotografijah. Picassova dela so sploh prvič razstavljena na afriški celini, večino umetnikovih del pa je posodil PIcassov muzej iz Pariza.

Predmeti afriške umetnosti na razstavi prihajajo predvsem iz Demokratične republike Kongo, Liberije, Malije in Nigerije, avtorji predmetov pa niso znani.