Po Picassu junija prihaja Rodin. Foto: EPA
Po Picassu junija prihaja Rodin. Foto: EPA
Razstava Picasso v Istanbulu
Kljub pomislekom so na razstavi tudi umetnikova bolj erotična dela. Foto: EPA
Picasso v Istanbulu
Turkom je prvič na ogled retrospektivna razstava del kakšnega velikega evropskega umetnika. Foto: EPA

V novo odprti galeriji, kjer so sicer razstavljena dela iz obdobja Otomanov in novejše turške zgodovine, želijo z odmevnimi imeni iz evropske umetniške sfere dokazati, da je tudi Turčija del Evrope, in postati ena pomembnih ustanov na področju slikarstva in kiparstva. Poleg trenutne razstave Picassovi del nameravajo v galerijo pripeljati tudi dela Augusta Rodina. Razstava se bo v sodelovanju z Muzejem Rodin odprla junija. Poleg gostujočih razstav pa se v Evropi predstavljajo tudi s svojo zbirko, tako so razstavo Turki gostili v londonski Kraljevi akademiji.

Kako bodo Turki sprejeli erotiko?
Družina Sabanci, ki je razstavo omogočila, je odločena Turčijo pripeljati v Evropsko unijo in je prepričana, da to lahko storijo tudi s pomočjo umetnosti. Predsednica družinskega podjetja Sabanci Holdings Güler Sabanci je povedala, da je razstava Picasso v Istanbulu dokaz, da se Turčija zanima za Evropo in da se želi vklučiti v Evropsko unijo. Picasso je predstavnik modernizma, pojasnjuje Sabancijeva, in v Istanbul smo ga pripeljali, ker je tudi Turčija del zahoda in del zahodne modernosti. Pred začetkom razstave, ki so jo pripravljali tri leta, so se mnogi spraševali, kako bodo v državi, kjer prevladujejo muslimani, sprejeli nekatere Picassove bolj erotične fotografije. Kljub pomislekom so na razstavo uvrstili tudi ta dela.

Večina del iz zasebne zbirke
Razstava je bila uspešno izpeljana tudi zaradi sodelovanja z vnukom umetnikove prve žene Olge Koklove Bernarda Ruiza-Picassa. Njegova družina je po Picassovi smrti v last dobila več sto umetnikovih del iz vseh obdobij njegovega ustvarjanja. Med 135 razstavljenimi deli jih je 122 iz neimenovane zasebne zbirke, sedem jih je posodil Ruiz-Picasso, 12 pa so jih posodili muzeji, med njimi tudi Picassov muzej iz Barcelone in Picassov muzej iz Parita. Nekatera dela so po Picassovi smrti prvič javno razstavljena.