Tim Burton slovi po temačni in nenavadno prepoznavni filmski estetiki. Na razstavi se bodo obiskovalci lahko seznanili s procesom nastajanja njegovih mojstrovin - od skic do celovečercev. Foto: Reuters
Tim Burton slovi po temačni in nenavadno prepoznavni filmski estetiki. Na razstavi se bodo obiskovalci lahko seznanili s procesom nastajanja njegovih mojstrovin - od skic do celovečercev. Foto: Reuters
Burton navdih črpa iz risb in slik, ki nato oživijo kot liki v filmih. Foto: Reuters
Johnny Depp in Tim Burton
Med Burtonove najtesnejše prijatelje in sodelavce se uvršča igralec Johnny Depp. Prvič sta sodelovala pri kultnem Edvardu Škarjerokem (1990). Foto: EPA

V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (Museum of Modern Art) bodo na ogled postavili filme, slike in risbe filmskega režiserja in umetnika Tima Burtona, ki jih v javnosti ni bilo mogoče videti še nikoli prej. V retrospektivo Burtonovega dela, ki bo na ogled od novembra do aprila, bodo vključili več kot 700 del, ki so zaznamovala njegovo bogato filmsko kariero. Nekatera so nastala, še preden je režiral znane filme, kot so Batman, Edvard Škarjeroki in z zlatim globusom nagrajeni Sweeney Todd.

Razstava kot "izventelesna" izkušnja
50-letni režiser je občutek, ko se je znašel v središču velike muzejske razstave, kot "zunajtelesno" izkušnjo. Na novinarski konferenci v muzeju je povedal: "Zelo nadrealistično je, zelo presenetljivo. To je resnično nekaj, s čimer si bom napolnil baterije."

Na razstavi s preprostim naslovom Tim Burton bodo predvajali vseh 14 Burtonovih celovečercev, pa tudi njegove študentske in kratke filme, risanke, risbe iz otroštva, lutke, kostume in skulpture, pri katerih je črpal navdih predvsem iz popsurrealizma, so povedali organizatorji.

Na napovednem dogodku so prikazali izvlečke iz Burtonovega filma Mars napada! (1996) in amaterskega črno-belega filma Dr. of Doom ter še nevideno televizijsko priredbo pravljice Hansel and Gretel (Janko in Metka), ki so jo leta 1983 kratek čas predvajali na malih ekranih. Svoj prvi celovecerec Pee-wee's Big Adventure je posnel leta 1985, odtlej pa se je Burton kot režiser in producent podpisal pod številne filme, mnoge nagrajene z oskarji.

Burton je povedal, da ga je odraščanje v predmestnem Burbanku v Kaliforniji prisililo, da je pobrskal po svoji umetniški strani in zbežal s pomočjo domišljije. "Prava umetniška kultura ni obstajala. Vse je do mene prišlo prek televizije ali filmov," razkriva Burton, ki sedaj živi v Londonu z življenjsko sopotnico, igralko Heleno Bonham Carter, s katero pogosto sodeluje tudi pri filmih.

"Intimen vpogled v Burtonovo rahločutnost"
Kot je povedal direktor newyorškega Muzeja moderne umetnosti Glenn Lowry, bo to prva retrospektiva večjega muzeja, na katerem bodo prikazali Burtonova dela, med katerimi so tudi "skoraj neznana". "Razstava ponuja intimen vpogled v Burtonovo rahločutnost, ki je čista, provokativna in duhovita," je povedal Lowry. Dodal je: "Njegove čečkarije, skice, risbe in slike so grobi osnutki, iz katerih črpa navdih kot filmar."

Napovednik za film Alica v čudežni deželi si oglejte tukaj.
Burton je na dogodku povedal še, da ga je Alica v čudežni deželi, ki v njegovi filmski različici v kina prihaja 2010, pritegnila, ker je čutil, da klasična pravljica o deklici, ki skozi zajčjo luknjo pade v domišljijski svet, še ni dobila takšne filmske različice, kot bi si jo zaslužila.

Spodaj si oglejte napovednike za nekaj Burtonovih filmov, ki jih je posnel v zadnjih dveh desetletjih.

Beetlejuice (1988)
Batman (1989)
Edvard Škarjeroki (1990)
Ed Wood (1994)
Velika riba (2003)
Čarli in tovarna čokolade (2005)