Vojko Štuhec, Fitolit III, 1977, patiniran mavec, 31 x 16,5 x 20 cm. Foto: UGM
Vojko Štuhec, Fitolit III, 1977, patiniran mavec, 31 x 16,5 x 20 cm. Foto: UGM

Razstava z naslovom Vojko Štuhec / Kipar je v UGM Kabinetu na ogled med 24. avgustom in 6. oktobrom.

UGM-ova zbirka je do donacije vsebovala zgolj nekaj kipov Vojka Štuheca iz ciklov Fitoliti in Figura, zaradi česar donacija predstavlja pomembno dopolnitev tako umetnikovega opusa kot tudi kiparske zbirke mariborske galerije. Kiparjevi dedinji sta UGM-u podarili namreč kar 33 skulptur, dva kiparska osnutka ter 150 risb, skic in osnutkov na papirju, so sporočili iz galerije.

Za osvoboditev kiparske forme
Izbor del, ki je na ogled na razstavi, predstavlja značilne faze kiparjevega opusa, pri čemer opozori na povezavo med skulpturo in risbo ter pokaže raznolikost njegovih kiparskih pristopov. Razstava je tudi priložnost za predstavitev njegovih doslej neznanih stvaritev, kot je na primer Mobile iz leta 1974.

"S svojim delom je Vojko Štuhec pustil viden pečat v mariborskem in širšem slovenskem prostoru," je poudarila kustosinja razstave Andreja Borin. "Njegovo delo se vpisuje v širok tok sodobnega slovenskega kiparstva 70. in 80. let, ki se je zavzemalo za osvoboditev kiparske forme in uporabo novih izraznih možnosti. V zavest javnosti in stroke se je zapisal predvsem kot kipar mehkih, zaobljenih skulptur, ki so v njegovem opusu predstavljale večino," je še zapisala.

Vojko Štuhec, Varianta XV, 1984, črn tuš in flomaster na papirju, 42,7 x 59,7 cm. Foto: UGM/Damjan Švarc
Vojko Štuhec, Varianta XV, 1984, črn tuš in flomaster na papirju, 42,7 x 59,7 cm. Foto: UGM/Damjan Švarc

V Mali Nedelji leta 1946 rojeni Vojko Štuhec je študiral pri profesorjih Borisu Kalinu, Dragu Tršarju in Slavku Tihcu na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je diplomiral leta 1972. Dve leti kasneje se je ustalil v Mariboru in je kot likovni pedagog poučeval na več srednjih šolah. Od leta 1987 je deloval kot svobodni umetnik. Bil je aktiven član Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Njegova dela so bila na ogled na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah.

Kiparjeve javne plastike po vsej državi
Štuhec je s svojimi plastikami pustil velik pečat tudi v javnem prostoru. V Mariboru stojita dve njegovi javni plastiki: fontana v mestnem parku (1980) in reliefna skulptura v podvozu pod železniškim mostom na Meljski cesti (1984). Posamezne javne plastike je ustvaril tudi v Štanjelu na Krasu (1968), v študentskem naselju v Ljubljani (1970), v Vidmu ob Ščavnici (1972), Ribnici na Pohorju (1980), Rušah (1980) in v Radljah ob Dravi (1993). Kot scenograf je s Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) Maribor sodeloval pri predstavah Faust, Nabucco, Hamlet, Kneginja čardaša, Carmen in Figarova svatba. Leta 1997 so v UGM-u pripravili pregledno razstavo njegovih del. Umrl je leta 2018 v Mariboru.