"Spominjajo na zajete podobe vode in forme, ki jih lahko najdemo v naravi. Organske oblike so mehke, pretočne in valujoče. Kljub svoji mehkobi na vsake toliko iz grafičnih listov zazeva praznina, ki nas opominja na minljivost," je o razstavljenih delih Eve Šuster zapisala Rea Vogrinčič.

Eva Šuster, Brez naslova, 2018. Foto: Marko Tušek
Eva Šuster, Brez naslova, 2018. Foto: Marko Tušek

Postavitev je na ogled v Bežigrajski galeriji 1. Umetnica v svoji praksi izhaja iz medija grafike, ki ga kombinira s poezijo in slikarstvom.

Med temne, sive in modrikaste pokrajine
Po besedah Ree Vogrinčič skorajda neprepoznavni motivi gledalcu razkrijejo ravno toliko, da ga napeljejo na nekaj oprijemljivega. Grafični odtisi pripovedujejo zgodbo, ki je umetnica ne razkrije. Na subtilen način gledalca vpelje med temne, sive in modrikaste pokrajine, v katerih zrcalijo njeni spomini. Preteklost se zarisuje skozi praznino, ki jo postavi v točno določen del grafičnega lista.

Eva Šuster, Brez naslova, 2018. Foto: Marko Tušek
Eva Šuster, Brez naslova, 2018. Foto: Marko Tušek

Upodobitve svojih misli umetnica zakriva v linije, barvne ploskve in praznine. Nalaga jih eno na drugo in tako počasi ustvarja podobo na cinkovi plošči. Sledi, ki jih pusti z orodjem na plošči, so spontane, a kljub temu premišljene. Sam medij ne pušča veliko možnosti popravljanja, kar tehniki prinaša poseben čar, v katerem je vsaka odločitev, ki jo sprejme, vidna.

Serija z naslovom Saba, porota je iluzija časa gledalca obenem napeljuje na premislek o krhkosti, ruševinah in odtisih preteklosti.

"Beseda v nekaterih vzhodnih kulturah pomeni neposnemljivo rjo, čar starosti oziroma patino časa. Saba kot element lepote v japonski kulturi uteleša vez med umetnostjo in naravo. Je preperel kamen, razcefranost, ki priča o mnogih rokah, ki so se dotikale slike na njenem robu. Je očarljiva spremljevalka, ki je ni mogoče posnemati in jo s seboj prinese čas," je med drugim zapisala Rea Vogrinčič, ki je tudi sama umetnica.

Eva Šuster, Brez naslova, 2021. Foto: Marko Tušek
Eva Šuster, Brez naslova, 2021. Foto: Marko Tušek

Eva Šuster se je rodila leta 1992 v Celju. Leta 2016 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, letos pa zaključuje še študij magisterija na smeri umetniška grafika. Ustvarja predvsem v tehniki suhe igle, jedkanice, reservaga in akvatinte.