John Forsythe je leta šarmiral v vlogi glave Dinastije Blaka Carringtona. Foto: Reuters
John Forsythe je leta šarmiral v vlogi glave Dinastije Blaka Carringtona. Foto: Reuters
John Forsythe in Linda Evans
John Forsythe in Linda Evans sodita gotovo med najbolj legendarne pare TV-nadaljevank.

V vlogi naftnega mogotca, moža svetlolase Krystle, smo ga v priljubljeni nadaljevanki na TV-zaslonih v ZDA in drugod po svetu spremljali med letoma 1981 in 1989. Ameriški igralec, ki je v Dinastiji razvnemal milijone televizijskih gledalk, je po dolgoletnem boju z rakom 1. aprila umrl zaradi pljučnice v Santa Ynezu.
Smrt Johna Forsytha, ki je imel za seboj dolgo kariero na odru, malih zaslonih in filmskem platnu, je v izjavi za javnosti oznanila njegova družina, ki je zapisala, da je "k sreči umrl v času, ko je polno živel ... z dostojanstvom in milino, po dolgoletnem boju z rakom".
Z zlatim globusom za najboljšega igralca
Kariera Johna Forsytha se je raztezala čez pet desetletij. Začel je na gledališkem odru in prve uspehe žel na Broadwayu, kjer je med drugim nastopil v s Pulitzerjem nagrajeni predstavi Teahouse of the August Moon. Sprejel je tudi nastope v TV-šovih, kot je na primer Studio One. Preselil se je v Los Angeles, kjer je nadaljeval delo na televiziji, povezava s hollywoodskih producentom Aaronom Spellingom pa je privedla do ključne vloge njegove kariere, Blaka Carringtona, za katero je prejel zlati globus za najboljšega igralca.
Njegov glas smo slišali tudi v TV-seriji iz 70. let Charliejevi angelčki - prav on je tisti, ki je kot Charlie dekletom predal naloge, njegov glas pa so nato v tej vlogi 'porabili' tudi v filmski različici pogumnih deklet v podobah Cameron Diaz, Drew Barrymore in Lucy Liu.
Forsytha so preživeli njegova žena Nicole, sin, dve hčeri, vnuki in pravnuki.