Cvetka Hojnik, Temna stran, mešana tehnika, 2017, 100 x 100 cm. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Cvetka Hojnik, Temna stran, mešana tehnika, 2017, 100 x 100 cm. Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Če so po formi njena dela izrazito minimalistična, so po izrazu in sporočilnosti večplastna in kompleksna. "Nedvomno je za takšno odločitvijo globoka osebna izkušnja, intimno spoznanje usodne razdvojenosti, ki je temeljno gibalo naše eksistence, v pesimistični različici razumljene tudi kot potovanje od nikoder nikamor," ob razstavi razmišlja Brane Kovič.

"Svetloba in tema, red in nered, vidno in nevidno ter še nepregledna množica drugih nasprotij so dvojice, s katerimi se na tej poti soočamo, jih skušamo preseči ali vsaj uravnotežiti tako v vsakdanjem življenju kot v umetniških formulacijah. Cvetka Hojnik se je odločila, da bo k temu vprašanju pristopila s skrajno reduciranimi sredstvi, s kontrastnimi barvami in s prvinskimi geometrijskimi liki ter le s temi elementi izrazila svoje pojmovanje dilem, h katerim se človeška bit vedno znova vrača."

Cvetka Hojnik, Temna stran, mešana tehnika, 2018, poliptih, 50 x 250 cm. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Cvetka Hojnik, Temna stran, mešana tehnika, 2018, poliptih, 50 x 250 cm. Foto: Mestna galerija Nova Gorica

V koloritu prevladuje črna barva. Umetničina izrazna silovitost, radikalni odstop od drugih odtenkov barvne lestvice, z ritmom nanosov in z napetostmi med uporabljenimi materiali premaga učinek monokromnosti in hkrati preseže strogost razmerij črnine same s seboj.

Cvetka Hojnik se je rodila leta 1963 v Murski Soboti. Po končani gimnaziji v Murski Soboti je diplomirala na oddelku za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, pozneje pa se vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2016 je magistrirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani.

Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj, med drugim je trikratna nagrajenka Društva likovnih umetnikov Maribor. Živi in ustvarja v Lendavi.

Razstava bo na ogled do 25. februarja.