V preteklih letih se je razvpiti britanski umetnik spopadal že z več obtožbami, da kopira delo nekoga drugega, a je vedno zanikal plagiatorstvo, poroča Guardian. Je pa v intervjuju iz leta 2018 dejal, da so "tako ali tako vse njegove ideje ukradene".

Serija Cherry Blossom Damiena Hirsta. Foto: Reuters
Serija Cherry Blossom Damiena Hirsta. Foto: Reuters

"Videl sem Hirstove slike češnjevega cveta in za trenutek se mi je zdelo, da gledam svoje slike," je Machine povedal za britanski Observer. "Njegovo [delo] je tako zelo podobno mojemu. Toda svoje češnjeve cvetove sem slikal leta pred njim." Čeprav je priznal, da Hirstove slike niso neposredne kopije, trdi, da so "zelo temne veje, pudrasto modro nebo in madeži rožnatega cveta" preveč podobni njegovim, da bi šlo lahko za naključje.

Hirst: Slike so navdihnjene s spominom na mamo
Novembra 2020 je Hirst, ki velja za najbogatejšega umetnika našega časa, dokončal svojo serijo Cherry Blossom, slike pa bodo od prihodnjega meseca razstavljene na Japonskem. Hirst je povedal, da je bila tema razstave deloma navdihnjena s spominom na njegovo mamo, ki je slikala češnjevo drevo v cvetu, ko je bil star tri ali štiri leta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Toda Charles Thomson, umetnik in soustanovitelj mednarodne skupine Stuckists, za Guardian komentira: "Mislil sem, da so Joejeve – potem pa sem ugotovil, da so Hirstove. Če bodo ljudje videli Joejevo delo, bodo mislili, da je kopiral Hirsta."

Dodal je: "Joe razstavlja slike češnjevih cvetov od leta 2006. Hirstove so se v podobnem slogu pojavile leta 2017. Celoten videz je podoben – struktura rjavih vej, živo rožnati cvetovi na jasnem modrem nebu. Obe njuni sliki nista mišljeni kot botanične študije, ampak uporabljata 'razlitje' barve, da dajeta vtis cvetenja."

Hirstove slike češnjevih cvetov naj bi bile prodane za približno 2,5 milijona funtov (2,9 milijona evrov), slike Machina pa se prodajajo za zneske do 10.000 funtov (11.800 evrov).

Obstaja še 15 obtožb plagiatorstva
Thomson je predtem izvedel obsežno raziskavo o Hirstu in njegovem domnevnem plagiatorstvu. Leta 2010 je umetnika opisal kot "plagiatorja na način, ki bi bil v znanosti ali literaturi popolnoma nesprejemljiv", saj je v umetniški reviji The Jackdaw objavil seznam 15 obtožb o Hirstovem plagiatorstvu. Med njimi je bila obtožba Lori Precious, ki trdi, da je Hirst ustvaril plagiat njenih slik metuljev. Njeni metulji so bili prodani za 6000 funtov (7000 evrov), Hirstova različica pa za 4,7 milijona funtov (5,5 milijona evrov).

Leta 2000 je Hirst plačal nerazkrit znesek, da bi preprečil sodni postopek zaradi kršitve avtorskih pravic zaradi domnevnega plagiatorstva igrače v vrednosti 14,99 funta, ki je bila podobna njegovi 20-metrski bronasti skulpturi Hymn.

Dobitnik Turnerjeve nagrade leta 1995
Damien Hirst se je rodil leta 1965 v Bristolu, študiral je v Londonu. Prvi mednarodni uspeh je dosegel leta 1993 na Beneškem bienalu. Na mednarodnem umetniškem prizorišču se je trdno zasidral kot dobitnik Turnerjeve nagrade leta 1995. Je eden najbolj poznanih predstavnikov skupine Young British Artists.