Razstava Zmaga Lenardiča v ZDSLU

V Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Ljubljani (ZDSLU) svoja dela razstavlja nagrajeni umetnik Zmago Lenardič. Kot je zapisal Marko Košan, kustos razstave Koordinate, umetnik brez ideoloških predsodkov in vnaprej motiviranih moralnih sodb križari po koordinatah našega življenja. Na razstavi prevladujejo dela v mešanih tehnikah, opazna pa je prisotnost akrila in plastike.

Po Košanovih besedah je bil poleg močne in inventivne generacije kiparjev, ki se je v okvirih slovenske likovne scene ob koncu 80. in na začetku 90. let preteklega stoletja dejavno uprla rigidni modernistični paradigmi in se sproščeno priklonila pluralizmu likovnih praks v smislu preseganja stilskih omejitev, Lenardič eden redkih slikarjev, ki je v tistem trenutku konceptualno dosledno in z vključevanjem t. i. novih medijev na izviren način razmišljal o generičnem bistvu empiričnega in semiološkega kodeksa umetniškega nagovora ter radikalno razklenil zapovedano dvodimenzionalnost slikovne površine.

Lenardičeve vizualne stvaritve nosijo močan potencialni energijski naboj in delujejo kot čutno-intelektualni spodbujevalci, ki se v razstavnem prostoru polno izrazijo šele v dialogu z gledalcem. Foto: ZDSLU
Lenardičeve vizualne stvaritve nosijo močan potencialni energijski naboj in delujejo kot čutno-intelektualni spodbujevalci, ki se v razstavnem prostoru polno izrazijo šele v dialogu z gledalcem. Foto: ZDSLU
Sorodna novica Jakopičev nagrajenec je Zmago Lenardič

Dela, ki spominjajo na ulične grafite
"Lenardičeve šablonsko izrezane in sestavljene figuralne kompozicije z izpostavljenimi konturami in črno-belo emblematično prezenco sicer spominjajo na ulične grafite, urbane prenašalce vsakovrstnih angažiranih sporočil v spektaklu sodobne potrošniške kulture, a so naposled vendarle nekakšne tableaux, ki odražajo situacije splošnega nelagodja v družbi," je še zapisal Košan.

"Lenardič je tako formalno kot vsebinsko na izviren način prečistil rigidne nazore, kakršni so stoletja, vključno s predpostavkami, ki jih je izumljal modernizem, narekovali načela umetniškega ustvarjanja in poslanstva. Izmed vseh, ki jih je tako ali drugače odvrgel, pa je zadržal enega: umetnik je zanj še vedno katalizator življenja, zato se mora spopadati z brezkompromisnim razkrivanjem sprevrženih ali perfidno prikritih anomalij v sodobnem svetu in odigrati vlogo občutljivega ter izpostavljenega tipala prebujenske kolektivne vesti človeštva."

Od leta 2003 je zaposlen na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje
Lenardič se je rodil leta 1959 v Ljubljani. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral filozofijo in sociologijo ter nato še slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Deloval je kot član eksperimentalnega gledališča Glej ter kot soustanovitelj društva Galerija GT. Prejel je več nagrad, predstavljal Slovenijo v mednarodnem prostoru na simpozijih in kulturnih prestolnicah ter umetniških rezidencah, predvsem pa ustvarjal umetniška dela, ki se izmikajo obstoječim in znanim paradigmatskim vzorcem domače likovne scene. Leta 2004 mu je Mestna občina Ljubljana podelila Župančičevo nagrado za izjemne dosežke v kulturi, leta 2012 pa je prejel Jakopičevo nagrado.

Razstava v Galeriji ZDSLU je nastala v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti. Odprta bo do 28. septembra.