Nikola Vrljić: Obleganje Oza bo v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac odprta do 25. avgusta. Foto: Jaka Babnik, arhiv GBJ
Nikola Vrljić: Obleganje Oza bo v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac odprta do 25. avgusta. Foto: Jaka Babnik, arhiv GBJ

Umetnik se na razstavi Obleganje Oza v samosvojem v povezovanju stvarnosti in fikcije odziva na duh aktualnega časa. V svoji kritiki je izrazito (samo)ironičen, saj se dobro zaveda, da gre za nekaj, čemur nihče ne more ubežati.

Njegova dela predstavljajo svojevrstno sodobno grotesko, ki se nanaša na najrazličnejše situacije v umetnikovem zasebnem življenju in v širši javni sferi.

Umetnik oblikuje objekte iz polistirenskih plošč, ki jih najprej lepi skupaj in jih nato izrezuje v želene oblike. Njegova dela predstavljajo nekakšne arhetipske podobe sodobnega sveta, kot so avtomobili, letala, portreti in lobanje, ki se metaforično navezujejo na simboliko smrti, kult mladosti in materialistično naravnano dominantno kulturo. Na prvi pogled so skulpture le bežno vsebinsko povezane, pa vendar so jasen odraz različnih kontekstov in simbolov, s tem pa kakofonije globalno omreženega sveta, beremo ob razstavi.

To so monumentalna dela, a jih zaradi izbire in načina obdelave materiala jih nenehno spremlja krhkost in nestabilnost. Umetnik pri postavljanju svojih objektov vedno reagira na prostor, v katerega jih umešča, in nič drugače ni s postavitvijo, ki jo predstavlja v nekdanji samostanski cerkvi.

Nikola Vrljić (1980) je umetnik, ki ustvarja predvsem v mediju kiparstva in risbe. Leta 2007 je diplomiral na kiparskem oddelku Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu. Od leta 2003 je razstavljal na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, kot so Građani v Galeriji Poola, Pula (2021), Skup v Galeriji Antuna Augustinčića, Klanjec (2019) in Odbjegli v Galeriji Josip Račić, Zagreb (2018). Bil je večkrat nagrajen na natečajih za javne plastike, prav tako pa je izvedel deset javnih spomenikov. Živi in deluje v Zagrebu.

Razstava, ki sta jo kurirala Miha Colner in Branko Franceschi, je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem moderne umetnosti v Zagrebu. Na ogled bo do 25. avgusta.

Razstava Nikole Vrljića v Galeriji Božidar Jakac