Soulages velja za enega najbolj cenjenih francoskih umetnikov. Foto: EPA
Soulages velja za enega najbolj cenjenih francoskih umetnikov. Foto: EPA

Novico o smrti so v sredo sporočili iz muzeja, posvečenega njegovemu življenju in delu v njegovem rojstnem mestu Rodez na jugu Francije, poroča Reuters. Za slikarja, grafika in kiparja je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP "obstajala samo ena barva – črna in vse življenje je raziskoval svetlobo v njej".

Rodil se je na božični večer leta 1919, nad črno se je navduševal že v otroštvu. Svoja prva dela je prikazal kmalu po drugi svetovni vojni, in sicer leta 1947. Leta 1954, star 33 let, je razstavljal na prestižnem beneškem bienalu sodobne umetnosti, dve leti pozneje pa je imel prvo samostojno razstavo v New Yorku.

"Obožujem avtoriteto črne barve, njeno strogost, očitnost in radikalnost," je nekoč dejal slikar, ki je bil tudi sicer vedno oblečen v črno. "To je zelo dejavna barva. Ko jo postaviš ob drugo temno barvo, zasveti," je leta 2019 povedal v intervjuju za AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA

Istega leta so se umetniku z retrospektivo poklonili v muzeju Louvre v Parizu, kjer so na ogled postavili 20 del iz opusa več kot 1700 platen, ki jih je ustvaril v svoji dolgi karieri. To je bila ena redkih razstav, s katerimi se je Louvre tedaj poklonil še živečemu umetniku.

Ko je bil star približno 60 let, je s črne prešel na odboj svetlobe od črne – tehniko je poimenoval outrenoir. Delo je vključevalo trganje, kopanje in jedkanje debelih plasti barve z gumo, žlicami ali drobnimi grabljicami, da bi ustvaril različne teksture, ki absorbirajo ali zavračajo svetlobo, in ga popeljalo v tisto, kar je sam imenoval "drugačno stanje" od običajne črne barve. Hollywoodske znane osebnosti, vključno z Alfredom Hitchcockom, naj bi razgrabile njegova dela, poročajo francoski mediji.

Foto: EPA
Foto: EPA

Soulages velja za enega najbolj cenjenih francoskih umetnikov. Enega od njegovih platen so prav tako v leta 2019 na dražbi prodali za 9,6 milijona evrov.

Njegove slike so na mednarodni ravni manj prepoznavne kot v Franciji, pa vendar kar okoli 230 njegovih del hrani več kot 100 muzejev po vsem svetu, vključno z Guggenheimom v New Yorku in Tate Modern v Londonu. Obenem je bil prvi živeči slikar, ki je kadar koli razstavljal v muzeju Ermitage v Sankt Peterburgu.

80 let je bil poročen s Colette Soulages, ki je zdaj stara 101 leto.