Foto: Galerija - Muzej Lendava
Foto: Galerija - Muzej Lendava

Postavitev z naslovom Giorgio de Chirico - metafizični umetnik se posveča delom umetnikovega zadnjega ustvarjalnega obdobja. Brez de Chirica najbrž ne bi bilo Dalíja, saj je prvi v drugem desetletju prejšnjega stoletja razvil svojevrsten tip slikarstva: to je metafizično umetnost, iz katere so črpali nadrealisti, razlaga umetnostni zgodovinar v Galeriji - Muzeju Lendava Atilla Pisnjak.

"Bil je utemeljitelj simbolnega slikarstva in podzavestnega slikarstva, iz zadnjega obdobja, ki ga imenujejo kot neometafizično obdobje, pa se je vrnil k prvinam, ki jih je razvil na začetku 20. stoletja," nadaljuje.

Razstava, ki jo bo odprl lastnik gostujoče zbirke Daniele Brandani, vseeno ne spregleda preostalega umetnikovega opusa. Ob de Chiricu pa postavljajo na ogled tudi komorno razstavo del domačina, Lendavčana Zoltana Gaborja, ki se je navdihoval prav pri Chiricu.
Razstavo de Chirica so si dolgo želeli in dolga leta iskali partnerja, ki jim je posodil dela, na postavitev v Lendavi pa da so zelo ponosni, pravi direktor Galerije - Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner.

Prototip Evropejca
Podžupan lendavske občine Ivan Koncut je spomnil, da so vse razstave svetovno uveljavljenih umetnikov, ki so jih predstavili v Lendavi, naletele na izjemno zanimanje. To je po njegovih besedah dokaz dobrega dela ekipe Galerije - Muzeja, pri tem so ključna merila kakovost, dolgoročnost in sodelovanje, pomembna pa je tudi izobraževalna funkcija. "V Lendavi sprejemamo drugačnost in novosti, smo tolerantni in odprti, tak pa je bil tudi umetnik Chirico, ki je glede na svojo življenjsko pot pravzaprav prototip Evropejca," je dodal Koncut.

Giorgio de Chirico (1888-1978) je eden najpomembnejših ustvarjalcev umetniških gibanj z začetka 20. stoletja. Njegovo ime je neločljivo povezano s pitturo metafisico, saj ni bil le ustanovitelj gibanja, ampak tudi njegov najvidnejši predstavnik. Skupina scuola metafisica je nastala leta 1917 v italijanskem mestu Ferrara, čeprav je de Chirico svojo prvo metafizično sliko ustvaril že leta 1910. Imel je velik vpliv na sodobnike, predvsem na nadrealiste, ki so v njem videli svojega predhodnika in največjega vzornika.

Razstava bo odprta do 31. oktobra.