Thomas Ammann in Andy Warhol na posnetku iz leta 1978. Foto: Wikipedia
Thomas Ammann in Andy Warhol na posnetku iz leta 1978. Foto: Wikipedia

Zbirko, ki vključuje fotografije in zapise, povezane z opusom Andyja Warhola (1928–1987), je leta 1977 ustanovil švicarski trgovec z umetninami Thomas Ammann (1950–1993). Sredi 70. let je delal v Galeriji Bruno Bischofberger v züriškem kantonu in se takrat spoprijateljil z Warholom in postal njegov mecen.

Katalog Warholovih del je bil eden od številnih, ki jih je sestavil Ammann s svojo sestro Doris Ammann (1944–2021) v svoji galeriji Thomas Ammann Fine Art v Zürichu. In medtem ko se svet umetnosti in kultura na splošno poglabljata v Warholovo življenje in delo, bo ta donacija njune fundacije omogočila raziskovalcem in oboževalcem vpogled v umetnikov opus, piše Art Newspaper.

Pomen kataloga kot kritičnega zapisa umetnikovega opusa
"Ammann je razumel pomen kataloga del kot kritičnega zapisa umetnikovega opusa in je cenil njegovo znanstveno tradicijo," je dejal urednik kataloga Neil Printz. Po njegovih besedah je bil Ammann prepričan tudi, da si Warhol zasluži enako mero priznanja kot na primer Pablo Picasso in Paul Klee.

Prijateljsko razmerje med Ammannom in Warholom je zacvetelo vzporedno z njunima poklicnima prizadevanjema: Warhol je kupil 35-milimetrsko "vohunsko" kamero Minox, ki je zdaj sinonim za njegove legendarne družabne fotografije, ker je želel podobno, kot jo je imel v lasti Ammann. Leta 1978 je Ammanna naslikal, pozneje pa je posnel še njegovo fotografijo s polaroidom, ki je postala eden njegovih značilnih portretov s sitotiskom.

Sorodna novica Warholova Marilyn Monroe je postala najdražje prodana umetnina 20. stoletja

Doris Ammann se je po bratovi smrti odločila, da bo dokončala njegov projekt. V sodelovanju s Fundacijo Andyja Warhola in založbo Phaidon je izdala prva dva zvezka Warholovih del: Slike in kipi 1961–1963 leta 2002 ter Slike in kipi 1964–1969 leta 2004. Od takrat je fundacija sponzorirala objavo še treh izdaj pri založbi Phaidon. Šesta knjiga Slike in kipi 1978–1980 bo glede na napovedi izšla spomladi 2023 in bo vsebovala več kot 185 naročenih portretov in slik ter polaroid Thomasa Ammanna.

Izkupiček najdražje prodanega dela 20. stoletja
Omenimo še, da je bila maja letos pod streho dražbene hiše Christie's prodana znamenita slika Marilyn Monroe, ki jo je Warhol ustvaril leta 1964. Prodali so jo za rekordnih 195 milijonov dolarjev (184,21 milijona evrov), s čimer je postala najdražje prodana umetnina 20. stoletja. Iz dražbene hiše so ob tem sporočili, da bo ves izkupiček od prodaje namenjen Fundaciji Thomas in Doris Ammann, ki si prizadeva tudi za vzpostavitev zdravstvenih in izobraževalnih programov za otroke po svetu.