Jeff Koons je ustvaril štiri skulpure Fait d'Hiver. Eno od njih so prodali na dražbi newyorške hiše Christie's za dobre šriti milijone evrov. Foto: EPA
Jeff Koons je ustvaril štiri skulpure Fait d'Hiver. Eno od njih so prodali na dražbi newyorške hiše Christie's za dobre šriti milijone evrov. Foto: EPA

Odločitev, ki jo je v torek sprejelo pritožbeno sodišče v Parizu, tako potrjuje sodbo iz leta 2018, v kateri je bilo razsojeno, da sta Jeff Koons in pariški Center Pompidou, kjer je bilo delo razstavljeno, kršila avtorske pravice tožnika, piše portal Art News.

Tožba Francka Davidovicija se je nanašala na Koonsovo porcelanasto skulpturo Fait d’hiver iz leta 1988, v kateri je fotograf prepoznal kopijo fotografije, ki jo je posnel za oglaševalsko kampanjo francoske znamke oblačil Naf Naf. Kot je povedal Davidovici, je na Koonsovo stvaritev naletel v katalogu umetnikove retrospektive v Centre Pompidou, ki je v Pariz pripotovala iz newyorškega muzeja Whitney.

Oglaševalska kampanja s fotografijo Francka Davidovicija. Foto: Vocativ
Oglaševalska kampanja s fotografijo Francka Davidovicija. Foto: Vocativ

Takratni predsednik pariškega muzeja Alain Seban se je postavil v bran Koonsu z razlago, da so se podobne obtožbe pojavile že ob drugih umetnikovih delih iz serije Banality. Načelo te serije je prav to, da poustvarja stvari, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah ali so bile objavljene v medijih.

Mladenka, snežni plaz, pujs s sodčkom ruma ...
Na Davidovicijevi fotografiji je mladenka s temnimi na paž pristriženimi lasmi, ki jo je navidezno zasul plaz. Ob njeni glavi se sklanja prašič, ki okoli vratu nosi sodček ruma po vzoru reševalnih psov bernardincev. Podoba je pospremljena z napisom Fait d’hiver.

In Koonseva skulptura? Mladenka (sicer precej bolj razgaljena) s temnimi na paž pristriženimi lasmi, ki jo je navidezno zasul plaz. In tudi ob glavi te mladenka se sklanja prašič, ki okoli vratu nosi sodček ruma (in par cvetlic), vendar ga je Koons upodobil v družbi pingvina. Kot omenjeno, je Koons svoje delo naslovil Fait d’hiver. Besedna zveza, ki jo lahko prevedemo kot zimsko dejstvo, je besedna igra, ki izhaja iz francoskega poimenovanja za zanimivosti, ki se pojavljajo v medijih fait divers.

Jeff Koons z nekdanjo ženo Ilono Staller. Foto: AP
Jeff Koons z nekdanjo ženo Ilono Staller. Foto: AP

Koons naj bi svojo mladenko upodobil po svoji nekdanji ženi Iloni Staller, svetovno znani pod imenom Ciccollina, skulptura pa je bila v razstavnem katalogu opisana kot "Disneyjeva različica erotične fantazije", ki "identificira primarno lakoto v srcu ameriškega potrošništva".

Po novem prisojeni še višji zneski
Glede na svežo odločitev sodišča se je povišal znesek, ki ga morata Koons in Center Pompidou zdaj plačati Davidoviciju. Medtem ko sta mu muzej in umetnik sprva dolgovala 135.000 evrov, mu morata zdaj izplačati 190.000 evrov. Družba, ki je izdala razstavni katalog, fotografu zdaj dolguje 14.000 evrov in kmalu če bosta Koons in Center Pompidou še naprej na spletu prikazovala reprodukcije dela bodo fotografu dolgovali po 600 evrov za vsak dan prikazovanja, še piše Art News.