Zaposleni v tržaškem gledališču so v sporočilu za javnost opozorili, da je gledališče v Trstu edino stalno gledališče kakšne narodne manjšine, ki deluje na ozemlju italijanske države ter predstavlja vrhunec kulturne dejavnosti Slovencev v Italiji, obenem pa je gledališče za celoten Trst in Furlanijo - Julijsko krajino. Foto:
Zaposleni v tržaškem gledališču so v sporočilu za javnost opozorili, da je gledališče v Trstu edino stalno gledališče kakšne narodne manjšine, ki deluje na ozemlju italijanske države ter predstavlja vrhunec kulturne dejavnosti Slovencev v Italiji, obenem pa je gledališče za celoten Trst in Furlanijo - Julijsko krajino. Foto:
SSG Trst
Roberta Dipiazze. Foto: MMC RTV SLO
Pisanje
Penovci so sicer hvaležni za dozdajšnji trud slovenskega političnega vrha, toda, kot so zapisali na koncu pisma, očitno pa je, da nujno in takoj potrebujemo večjo angažiranost vseh pristojnih na obeh straneh meje.
Jelko Kacin
Kot je med drugim poudaril evropski poslanec Jelko Kacin, se SSG Trst že vsa leta sooča s finančnimi težavami, ker italijanske oblasti ne zagotavljajo rednega financiranja. Foto: www.alde.eu

Na seji skupnega predstavništva, ki so jo v Gorici sklicali krovni organizaciji slovenske manjšine, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (ŠO), in drugi, so bili enotni, da je treba čim hitreje najti izhod iz krize, čeprav bi bila letošnja sezona prehodne narave. Nov prehodni upravni svet naj bi imenovali že prihodnji teden, sestavljali pa naj bi ga predstavnika obeh krovnih organizacij in predstavniki treh krajevnih uprav, ki so ustanovne članice gledališča, torej dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK) ter občine in pokrajine Trst.

Kar zadeva vprašanje zmanjševanja finančnih prispevkov za manjšino z italijanske strani, so prepričani, da je mogoče najti rešitev po politični poti, predvsem ob pomoči Slovenije.
Izhodišče za pogovore vidijo že v slovensko-italijanskem medministrskem vrhu, ki bo v bližnji prihodnosti v Ljubljani.

Enotno omizje pa se pripravlja tudi na obisk pri najvišjih italijanskih političnih vrhovih, med drugim pri predsedniku italijanske republike Giorgiu Napolitanu in pri podtajniku pri predsedstvu italijanske vlade Gianniju Letti.

O tematiki tudi italijanska sindikata CGIL in UIL
O stanju tržaškega gledališča sta razpravljala tudi italijanska sindikata CGIL in UIL, ki sta tržaškega prefekta Giovannija Balsama zaprosila, naj skliče omizje za rešitev krize tržaškega slovenskega gledališča. Ob tem sta sindikata opozorila na obveznosti krajevnih uprav, ki so ustanovne članice gledališča in ki bi morale gledališču nuditi denarno vsoto vsaj v enaki višini, kot jo prispeva italijanska država. Pripravljenost na ustrezne finančne prispevke je tudi predpogoj za večjo težo krajevnih uprav v vodstvenih organih gledališča.

Organizacije slovenske manjšine sta pozvala, naj jasno izrazijo razpoložljivost za spremembo statuta gledališča, ki naj gre v smer priznanja vloge krajevnih uprav, novi upravni svet SSG Trst pa naj pripravi načrt prestrukturiranja, ki naj vsebuje postopek finančne sanacije ustanove, spremembe na organizacijskem in logističnem področju ter bolj razčlenjen predlog glede gledališke produkcije.

PEN: Kako je mogoče, da je dolga tradicija pred svojim koncem?
Na krizno stanje v SSG Trst so se odzvali tudi v Slovenskem centru PEN. Predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan in predsednik Mednarodnega mirovnega odbora PEN Edvard Kovač se v javnem pismu sprašujeta, ali je mogoče, da je tako bogata tradicija pred svojim koncem zaradi dolgoletne podhranjenosti.

Poudarjata, da je SSG Trst 106 let stara ustanova, ki je ustvarjalno sooblikovala naš kulturni obraz prav s svojo specifičnostjo. S tem, da je izražalo umetniške ambicije tržaškega okolja in Primorske ter omogočalo plodne stike Slovenije z italijansko soseščino, je njegova dejavnost postala temeljni element narodne samozavesti in umetniške profesionalnosti.

Kritični do obeh strani
Podpisnika pisma sta kritična do obeh strani, italijanske in slovenske. Če Italija v nasprotju s sprejetimi mednarodnimi obvezami goji malomaren odnos do manjšine in njene kulture, je problematična tudi ravnodušnost slovenske politike. Slovenija meni, da je oskrba tržaškega gledališča predvsem dolžnost druge države. "Upravičeno se bojimo, da je v sosednji državi v teku proces likvidacije slovenske identitete v obmejnem pasu, na območju, ki ga, odkar smo skupaj v Evropski uniji, državniki z obeh strani razglašajo za plodno stičišče kulturnih in drugih tradicij slovenskih narodov," še piše v odzivu PEN-a na problematiko v tržaškem gledališču.

Slovenski center PEN opozarja na dolžnost slovenske države, da v kritičnem trenutku prevzame odgovornost za preživetje ustanov, ki so konstitutivni del nacionalnega organizma ne glede na njihov upravnopolitični status. "Ta odgovornost naj bo vidna tako z izrednim finančnim prispevkom kot tudi z diplomatskim pritiskom na Italijo, da svoja zakonska in ustavna določila uveljavi v duhu dobrososedskih odnosov in evropskih standardov."
Jelko Kacin opozarja evropska komisarja
"Italija ne spoštuje pravic lastnih državljanov in z onemogočanjem delovanja gledališča izvaja aktivno asimilacijo manjšine. V Sloveniji tako ravnaje razumemo kot grobo kršenje obveznosti do (slovenske) manjšine," pa je evropski poslanec Jelko Kacin zapisal v vprašanju, ki ga je naslovil na evropska komisarja za kulturo in za večjezičnost. Kacina zanima, kaj lahko storita za ohranitev delovanja slovenskega gledališkega ustvarjanja v Trstu in s tem povezano ohranitvijo slovenskega jezika. Pravice slovenske manjšine v Italiji so namreč po njegovem mnenju grobo kršene. Kacin je vprašanje naslovil na komisarja za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Maroša Šefčoviča ter na komisarja za večjezičnost Leonarda Orbana. V pismu je Kacin poudaril, da EU nujno potrebuje komisarja za človekove pravice, saj so pravice manjšin v EU-ju grobo kršene in tak je tudi primer iz Italije. "Eden stebrov nacionalne identitete in kulture slovenske manjšine v Italiji je Slovensko stalno gledališče v Trstu, ki so ga že leta 1945 ustanovile občinske, pokrajinske in deželne oblasti Italije," je še zapisal Kacin.