Ključni vzrok pomanjkanja je v premalo razpisanih specializacijah. Foto: BoBo
Ključni vzrok pomanjkanja je v premalo razpisanih specializacijah. Foto: BoBo

Po besedah direktorja zavoda Osnovno zdravstvo Gorenjske Jožeta Veternika trenutno v zdravstvenih domovih na Gorenjskem manjkajo vsaj trije pediatri in 10 specialistov družinske medicine. Še posebej težko je v Bohinju, kjer sta dva družinska zdravnika premalo, kar rešujejo z mladimi specializanti in z začasno zaposlitvijo zdravnika iz Zagreba.

Tudi drugje vlada veliko pomanjkanje, zlasti družinskih zdravnikov. V Zdravstvenem domu Jesenice s Kranjsko Goro in Mojstrano bi nujno zaposlili dva družinska zdravnika, v Tržiču enega in v Kranju vsaj pet. Na Jesenicah in v Škofji Loki pa bi takoj zaposlili pediatra.

S težavo se tako spoprijemajo na različne načine. V delo vključujejo že upokojene zdravnike, specializante, ki delajo v ambulanti pod nadzorom mentorja, in zunanje zdravnike. Še en način pa so nadure, ki jih plačujejo zaposlenim zdravnikom.

"Po naši oceni je temeljni vzrok za trenutno pomanjkanje teh zdravnikov specialistov v razpisih zdravniške zbornice za nove specializacije. Zdravniška zbornica je šele zadnja tri do štiri leta pospešila in povečala število razpisanih specializantskih mest," je pojasnil Veternik, ki meni, da se bo zato stanje na Gorenjskem precej izboljšalo v letu 2017 oziroma 2018.