Iz pipe je pritekla voda z vonjem po razredčilu, so opozorili domačini. Foto: EPA
Iz pipe je pritekla voda z vonjem po razredčilu, so opozorili domačini. Foto: EPA

Preliminarni rezultati analiz, predstavljeni ob 15. uri, so po navedbah občine pokazali na vsebnost stirena na vseh odvzemnih mestih. Onesnaženje bi lahko bilo povezano z vzdrževalnimi deli na enem od prehodnih rezervoarjev za čiščenje filtrov. Stiren je po podatkih s spleta brezbarvna tekočina z močnim vonjem, ki se uporablja za pridobivanje polistirena, enega najpogosteje uporabljenih tipov plastike.

"S civilno zaščito iščemo rešitve za čimprejšnjo vzpostavitev vodooskrbe, vendar zaradi zahtevnosti čiščenja sistema pričakujemo, da bo nadomestna oskrba s pomočjo cistern potrebna vsaj še nekaj dni," so zapisali.

Župan Miha Stegel se je skupaj s predstavniki občinskega režijskega obrata, ki skrbi za oskrbo s pitno vodo, dopoldne sestal s prebivalci naselij Močila in Gorenje Polje ter jim predstavil dosedanje ugotovitve, dejavnosti in ocene. Znova naj bi jih z aktualnimi razmerami seznanil danes zvečer.

Prebivalcem so zagotovili začasno nadomestno oskrbo

Prebivalci so občino o nenavadnem vonju vode obvestili v petek popoldne. Zaradi suma kemičnega onesnaženja so na občini uporabo vode prepovedali in zagotovili začasno nadomestno oskrbo.

Vodarna Močila, ki s pitno vodo oskrbuje tudi industrijsko cono Anhovo, je v lasti podjetja Alpacem, upravlja pa jo občinski režijski obrat. Iz podjetja so po pojavu suma onesnaženja sporočili, da so sprejeli vse varnostne ukrepe, pri iskanju nadaljnjih rešitev pa sodelujejo z občino in pristojnimi organi.

Občina še ni dokončala povezovalnega vodovoda

Od letošnjega aprila je večina naselij v tem delu občine priključena na drug vodni vir, izvir Mrzlek. Prizadeti naselji, ki sta nekaj sto metrov od vodarne Močila, sta še naprej oskrbovani z vodo iz te vodarne, saj občina še ni dokončala povezovalnega vodovoda. To bo po pojasnilih župana storila po pridobitvi novega gradbenega dovoljenja.

Kot je povedal Stegel, so na občini sicer tako ali tako potekali postopki za pridobivanje novega gradbenega dovoljenja. Vloga je trenutno na upravni enoti, ko ga pridobijo, pa bodo nemudoma začeli dela za dokončanje povezave. To je začela graditi že prejšnja občinska uprava na čelu z županjo Tino Gerbec po juliju 2020, ko se je kemično onesnaženje zgodilo v industrijski coni v Anhovem, prek katerega je do tedaj potekal vodovod za 1200 prebivalcev Deskel in okoliških krajev.

Po Steglovih besedah je po včerajšnjem dogodku še bolj jasno, da vsi tamkajšnji krajani potrebujejo dostop do vode iz Mrzleka, povezave z vodarno Močila pa so, kjer je bilo to mogoče, prekinili.