Tolminski GRS bi poleg nove reševalne potreboval tudi še nekaj nove medicinske opreme. Foto: Mariša Bizjak
Tolminski GRS bi poleg nove reševalne potreboval tudi še nekaj nove medicinske opreme. Foto: Mariša Bizjak

Gorska reševalna služba Tolmin je že več let najbolj obremenjena v Sloveniji, saj v zadnjem desetletju povprečno opravijo okoli 80 posredovanj letno. Ekipa več kot 60 reševalcev bo v novo leto stopila z novo opremo. S 6.000 evri, ki jih je podarila Zavarovalnica Triglav, bodo kupili sistem za dvig in spust ponesrečencev ter dodatno medicinsko opremo. Kako jim bo dopolnitev opreme prišla prav, so prikazali na vaji v steni ob Dantejevi jami pri Tolminskih koritih. "Pri vaji nisi obremenjen s poškodbami ponesrečenca, vendar so vsi postopki taki, kot bi šlo zares. Marsikaj gre lahko narobe, zato imamo letno in zimsko vajo, vmes pa treniramo še na postaji," pojasnjuje vodja vaje in pomočnik načelnika GRS-ja Tolmin Iztok Rutar.

Tokratna vaja je predvidela reševanje poškodovanega plezalca iz stene, pojasni Rutar: "Do njega je prišla do ekipa sedmih reševalcev, ga oskrbela in spustila iz stene na tla. Nova oprema je oprema za vrvno tehniko, ki jo lahko izkoristimo dobesedno povsod – za dvig in spust povsod, kjer se ne da priti do ponesrečenca peš."

Ne le v gorah, tudi v soteskah ter pri prometnih in padalskih nesrečah, ki predstavljajo skoraj polovico vseh posredovanj tolminske gorske reševalne službe, pravi načelnik GRS-ja Tolmin Žarko Trušnovec: "Tako kot zadnja leta je največ nesreč pri jadralnem padalstvu – 29 od 75 – sicer pa pomagamo pri delovnih nesrečah, predvsem v gozdu, nesrečah na vodi, pri kolesarjenju, v hribih, tako da praktično ni dejavnosti, kjer letos ni bilo posrediovanja." Nova oprema bo zato dobrodošla pridobitev, saj je stara že iztrošena, dodaja Trušnovec: "Moramo povedati tudi to, da so pri nas lahko tudi dve, tri, štiri posredovanja na dan. Takrat smo morali do zdaj precej improvizirati in reševati z res minimalno opremo, tako da bo zdaj precej lažje. Morda bi potrebovali le še nekaj dodatne medicinske opreme."

Največ dela in premalo ljudi
Rekordno – več kot 100 vseh posredovanj – je bilo leto 2012, letos je bilo intervencij 75, je pa statistika najbolj črna doslej: 13 mrtvih (od 44 v Sloveniji) in 26 hudo poškodovanih. Težava še vedno ostaja tudi nerazumevanje nekaterih delodajalcev, opozarja Trušnovec: "Letos je bilo nekajkrat res kritično, ko se je res s težavo zbrala minimalna ekipa za eno posredovanje. Potem smo med to imeli še naslednjo in je bilo treba res kar precej klicanja, da smo dobili ekipo za drugo posredovanje, tako da smo glede tega nekako na meji."

Letos je bilo na reševanjih aktivnih 62 reševalcev. "Vsi, ki so mlajši od 80 let," se pošali Trušnovec. Pri svojem delu so odvisni od pomoči donatorjev in občin. Od 50.000 evrov težkega proračuna tolminske enote je namreč le slaba polovica državnega denarja. Ne glede na število posredovanj je razdelitev denarja normativna. "Po normativih nam pripada 35 reševalcev, kar je v okviru GRS-ja osem odstotkov, vsako leto pa naredimo skoraj 20 odstotkov vseh posredovanj, tako da je razmerje skoraj ena proti tri – v minus za nas," je nazoren Trušnovec.