Na karnevalu v Dobovi je sodelovalo 62 pustnih skupin Foto: Goran Rovan
Na karnevalu v Dobovi je sodelovalo 62 pustnih skupin Foto: Goran Rovan
Obrški Prutarji so avtohtona maska iz Velikega Obreža Foto: Goran Rovan
Maske niso pregnale zime

Marsikje so Pusta pokopali že na pustni torek oziroma na pepelnično sredo. V Dobovi, kjer v času pusta oblast prevzame Fašjenk in kjer s pustnimi norčijami vztrajajo najdlje, pa so to opravili še en dan pozneje, tokrat na valentinovo. Za konec dobovskega Fašjenka pa so pripravili velik mednarodni pustni karneval. Letos je bil že 15. in je spet privabil številne pustne skupine iz vse Slovenije in tudi sosednje Hrvaške, pa tudi številne obiskovalce.

V povorki pustnega karnevala, ki se je skozi Dobovo po nekoliko drugačni trasi vila več kot dve uri, je bilo letos kar 62 pustnih skupin z več kot tisoč maskami. Na njihovem čelu so bili seveda prutarji, avtohtona dobovska maska. Prišli pa so tudi tradicionalni pustni liki - koranti iz Hajdine, princ Ptujskega karnevala, šeme, mozirski pustnaki, cigani iz Dornave, vrbovske šjme, liški pustje iz Kanala ob Soči, cerkniški Butalci, škoromati iz Podgrada, koši iz Šoštanja, haloški Jurek, kostanjeviški Prforcenhaus in še vrsta drugih avtohtonih mask -, pa tudi novejši liki. Na karnevalu, ki se je sklenil z veliko karnevalsko zabavo vseh mask, pa so tudi predali občinski ključ nazaj v roke brežiškemu županu Ivanu Molanu.

Dobovski Fašjenk traja več kot teden dni
Sicer pa se je dobovski Fašjenk začel že prejšnji četrtek, ko so prevzeli oblast v občini Brežice. Dozdajšnji župan Ivan Molan je tako moral predati ključ občine fašjenskemu županu dr. Stresu, predaji pa je sledila svečana inavguracija. Ob prevzemu oblasti so izšle tudi Pustne novice. Na pravo pustno soboto so v dvorani kulturnega doma v Dobovi pripravili veliko pustovanje, na pustni torek so imeli pustno svatbo, svoje delo pa so ta dan opravili še kosci in orači. Seveda so se veselili tudi najmlajši, ki so se udeležili tradicionalne otroške pustne povorke, ki se je sklenila z otroškim plesom in rajanjem. Na Velikem Obrežu so se ta dan predstavili obrški prutarji, avtohtona maska iz teh krajev, ki so jo ponovno obudili iz pozabe. V četrtek, na valentinovo so v vasi Gabrje pripravili t. i. poravnavanje pokojnega Fašjenka Gotofka in njegovo upepelitev z branjem litanij in zabavo, na kateri so bili obiskovalci deležni tudi valentinovega darila – slačipunc in slačifantov.

V petek so v Ločah pričakali žaro Gotofka, ki so jo prinesli iz Gabrja, ob tem pa so sodelovali še Lučka žlahta, Gasilski pihalni orkester Loče, mažoretke in druge pustne maske.

Za MMC Goran Rovan

Maske niso pregnale zime