Sebastjan Kokl (desno) ob odprtju novega Študentskega centra v Kopru. Foto: Radio Koper
Sebastjan Kokl (desno) ob odprtju novega Študentskega centra v Kopru. Foto: Radio Koper

Za Sebastjana Kokla, ki je v spornem obdobju zasedal mesto predsednika ŠOUP-a, kmalu zatem pa sedel na direktorsko mesto, je sodišče odločilo, da je kriv dveh kaznivih dejanj ponarejanja uradnih listin. Če v prihodnjih treh letih ne bo zagrešil podobnega kaznivega dejanja, mu ne bo treba v zapor.

Po skoraj dve leti trajajoči sodni sagi je okrajna sodnica koprskega sodišča Melita Černe le sklenila sojenje v primeru ponarejanja študentskega statuta, ki se je, kot je uspelo tožilstvu dokazati, zgodilo oktobra 2007. Zadeva bi namreč prihodnje leto zastarala, zato je Koklova obramba s številnimi manevri poskušala na več načinov zavlačevati s sojenjem. Tik pred zaključnimi besedami, ob katerih je Kokl verbalno obračunal z mediji, tožilstvom in sodiščem, je njegova zagovornica Marija Hladin sodišču predlagala, naj zasliši aktualne študentske poslance, člane nadzornega sveta, predsednika ŠOUP-a in kriminalista, ki je bil navzoč pri zasegu spornega statuta, a je sodnica po krajšem posvetu vse predloge zavrnila in sklenila dokazni postopek. Same razglasitve sodbe se vidno razburjeni Kokl ni udeležil, njegova zagovornica pa je napovedala pritožbo in se pred sodno palačo skozi stranska vrata izognila medijem.

Kokl: Gre za medijski proces
"Niste mi izkazali motiva za očitano dejanje, na vse načine izkrivljate takratni čas. Selektivno navajate dokaze. Vaše interpretacije so v nasprotju z zdravim razumom, gre za medijsko gonjo. Pričakuje se, da bom tukaj sam dokazoval svojo nedolžnost. Pripisujete mi čarovniške sposobnosti. Prikazujete me kot diktatorja, ki se okorišča s študentskim denarjem. Počutim se kot kozel Lisec v kozlovski sodbi, ki je moral plačati zato, ker je gledal zelje na sosedovem vrtu." To je le nekaj poudarkov, s katerimi je Sebastjan Kokl, ki vse od leta 2007 po zaslugi ponarejenega statuta sedi na mestu direktorja ŠOUP-a, poskušal prepričati sodišče, naj vendarle zavrže obtožnico, ki jo je proti njemu spisala tožilka Vesna Medica. Tej je tako z listinskimi dokazi, zaseženimi v hišni preiskavi leta 2012, kakor tudi prek številnih prič uspelo dokazati, da je Kokl deloval premišljeno z vnaprej izdelanim načrtom.

Tožilstvo: Kokl deloval premišljeno
"Motiv za ponarejanje statuta je bil zasesti mesto direktorja ŠOUP-a. Za kaj takega je bilo treba spremeniti statut, ki pa ni dobil potrebne večine v študentskem zboru. Namesto sedmih glasov "ZA" so se za predlog novega statuta izrekli le štirje. Na to ste bili opozorjeni od takratne predsednice študentskega zbora Mirele Čanić, a tega niste upoštevali. Sporni statut ste nato s pripisom, da je bil potrjen, posredovali pravnici Vesni Vičič, od tam naprej pa je bila vsebina posredovana Heleni Brec Loredan, ki je sporni statut objavila na spletni strani in je tako začel veljati. Le nekaj tednov pozneje ste postali direktor ŠOUP-a," je povedala tožilka.

Zaradi ponovitvene nevarnosti je tožilstvo zahtevalo tudi varstveni ukrep prepoved opravljanja funkcij poslovodenja in nadzora, kar bi pomenilo, da bi moral Kokl ob pravnomočnosti zapustiti svoj položaj. "Dejstvo je, da je direktor ŠOUP-a Sebastjan Kokl na tej funkciji brez potrebnega veljavnega akta že devet let. Javne evidence izkazujejo, da letno upravlja približno milijon evrov študentskega denarja. Dejstvo je, da bo proti obtožencu v kratkem stekel še en kazenski proces, kjer se mu očitata zloraba položaja in materialno okoriščanje na račun študentskega denarja," je svoj predlog utemeljila tožilka, a sodišče temu predlogu v sodbi ni sledilo, saj da zakonski pogoji niso izpolnjeni.

Že ob razglasitvi sodbe sta svojo pritožbo napovedala tako tožilstvo kakor tudi obramba. Prvo zahteva daljšo pogojno zaporno kazen kot tudi varnostni ukrep prepovedi opravljanja poslovodnih in nadzornih funkcij, obramba, ki je še pred razglasitvijo sodbe navrgla, da je bila sodba spisana še pred koncem dokaznega postopka, pa meni, da je Kokl povsem nedolžen, in si zato zasluži oprostilno sodbo.

Sebastjana Kokla, ki je v spornem času zasedal tudi mesto predsednika SD-ja Koper, čaka v prihodnjih mesecih še en sodni postopek. Tožilstvo mu očita, da se je prek obvodnih podjetij Garmond in Duval protipravno okoristil z najmanj 160.000 evri študentskega denarja.