Mladica lipana. Foto: Ribiška družina Ljubno ob Savinji
Mladica lipana. Foto: Ribiška družina Ljubno ob Savinji

"Ideja se je porodila naključno, ko smo pretresali možnosti, pa smo ugotovili, da je ena ribiška družina podoben projekt že izvedla, a za drug namen," je za MMC pojasnil predsednik Ribiške družine Ljubno ob Savinji Gregor Križnik. "Na ta način želimo pomagati ribji populaciji, da se okrepi, ljudi in podjetja prijazno pozivamo, da darujejo in pomagajo po svojih močeh." Projekt so zagnali v petek in že v prvih dneh naleteli na zelo pozitiven odziv, česar so zelo veseli, posebej jih je presenetilo, da so darovali celo nekateri, ki so v povodnji sami izgubili vse.

Reka Savinja je v Zgornjesavinjskem ribiškem okolišu naseljena pretežno s potočno postrvjo in lipanom ter drugimi manjšimi spremljevalnimi vrstami. V letu dni od poplav se je z vodnimi žuželkami deloma že obnovil določen nižji del prehranjevalne verige ekosistema, zdaj pa je prišel čas za oživitev Savinje s pritoki, vsaj na odsekih, kjer se posegi v okviru popoplavnih ukrepov ne bodo več izvajali.

Odrasla potočna postrv. Foto: Ribiška družina Ljubno ob Savinji
Odrasla potočna postrv. Foto: Ribiška družina Ljubno ob Savinji

Za ponovno oživitev reke, torej da bi v petih letih dosegli stanje, kot je bilo pred poplavami, bi morali prihodnja tri leta letno v vode vložiti nekje okrog 30-40.000 enoletnih mladic ter 5000 dvoletnih potočne postrvi in od 20.000 do 30.000 enoletnih ter 5000 dvoletnih mladic lipana, in sicer ob pogoju, da popolna prepoved ribolova velja vsaj še drugo leto. Ribiška družina, ki je v preteklih letih večino sredstev, pridobljenih iz prodaje ribolovnih dovolilnic, namenila vlaganju avtohtonih ribjih vrst, predvsem lipana in potočne postrvi, v vode, je namreč že takoj po poplavah do preklica prepovedala vsakršen ribolov, saj se zavedajo nujnosti obnovitve rečnega življa.

Kot opozarjajo ribiči, je dolgoročno prav vlaganje mladic čim manjših kategorij najustreznejše z ekološkega vidika, saj se le-te v boju z naravnimi sovražniki in pogoji v okviru naravne selekcije najlažje povsem prilagodijo naravnim razmeram in v treh letih postanejo spolno zrele ter nato po naravni poti poskrbijo za naraščaj, so še zapisali ribiči.

Kot so še zapisali v pozivu, bo prihodnje leto Ribiška družina Ljubno ob Savinji praznovala 70 let, v sklopu praznovanja in akcije botrstva pa načrtujejo tudi izpust mladic lipana in potočne postrvi v Savinjo, kar bodo simbolično za prihodnost storili otroci prvih razredov tamkajšnjih osnovnih šol.

Kako darujete?

Kot pravijo ribiči, šteje vsak evro, saj se cena enoletne mladice potočne postrvi dolžine med 9 in 12 cm giblje okrog 80 centov, dvoletne v dolžini med 21 in 25 cm pa okrog 2 evra za kos (z DDV-jem), cena enoletnega lipana velikostnega razreda 9-12 cm pa stane okoli 1,1 evra, dvoletni v velikostnem razredu 21-25 cm pa okoli 2,6 evra za kos (z DDV-jem).

Več informacij o načinu darovanja najdete tukaj.