Plečnikov avditorij v parku Tivoli. Foto: Mestna občina Ljubljana/Neža Pezdirc
Plečnikov avditorij v parku Tivoli. Foto: Mestna občina Ljubljana/Neža Pezdirc
Sorodna novica Magnifico za koncert našel novo prizorišče v Stanežičah

Zavod za varstvo narave je že dvakrat izdal negativno mnenje glede organizacije koncerta Magnifica v Tivoliju, ker bi s tem trajno poškodovali in ogrozili naravne vrednote krajinskega parka.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je kljub temu v upravnem postopku odločilo, da koncert lahko poteka v Tivoliju, in za to postavilo nekaj pogojev.

Odločitev ministrstva postavlja pod vprašaj strokovnost zavoda za varstvo narave, je ob tem zapisala Mestna občina Ljubljana (MOL). Spomnila je, da se je na odločitev zavoda sklicevala mestna svetnica, ko je vložila predlog za razpis občinskega referenduma o noveli odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Sorodna novica Dedić: Minister za naravne vire se mora zavedati svoje odgovornosti, če bo pokleknil pred Jankovićem

Občina se bo držala dogovora z ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom, s katerim se je prejšnji teden dogovorila, da letos v parku Tivoli ne bo množičnih prireditev. MOL pričakuje, da bo letos sprejet načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, po katerem bodo med drugim določena merila za izvajanje in omejitve prireditev. Pri tem je ključna priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka, tako da se ta izdela do konca leta 2024.

Izjema bo Ljubljanski festival športa. Občina je zanj prejela predhodno soglasje zavoda za varstvo narave.

Odziv organizatorjev

Organizatorji koncerta Roberta Pešuta - Magnifica so sicer prestavili lokacijo koncerta v Stanežiče. Kot so še zapisali, je bila odločba organa druge stopnje, ki je zdaj dovolil izvedbo koncerta v Tivoliju, sprejeta prepozno, tako da bo koncert 31. avgusta, "kot že rečeno, na lokaciji Mladinskega golf centra Stanežiče". "Kar se nas tiče, vsi vabljeni v Stanežiče," je še zapisala ekipa Doma svobode, ki organizira glasbenikov koncert.

Magnifico je pred kratkim povedal, da je o koncertu v Tivoliju razmišljal že več let, saj tam preživi večino časa. Kot morebitno nadomestno lokacijo je omenjal tudi propadajoči bežigrajski stadion, a so organizatorji pretekli teden sporočili, da bo ta v Stanežičah.

Sorodna novica Omejitev prireditev v Tivoliju in na Rožniku na pet lokacij. Opozicija obstruirala sejo.

Napovedan referendum

Ljubljanski mestni svetniki so 1. julija po hitrem postopku sprejeli predlog sprememb in dopolnitev odloka o krajinskem parku, ki bi izvedbo prireditev dovolil na petih lokacijah, s čimer so si prislužili predlog za občinski referendum.

Odlok je do zdaj dovoljeval, da se javne prireditve na tem območju izvajajo ob predhodnem soglasju zavoda, s spremembo odloka pa bi na določenih lokacijah lahko izvajali vse prireditve, torej tudi prireditve komercialne in zasebne narave, če bi organizatorji pridobili dovoljenje občine.

"To pa na stežaj odpira vrata vsem mogočim klientelističnim in koruptivnim praksam, ki so v osemnajstih letih županovanja Zorana Jankovića že pridobile domovinsko pravico v Ljubljani," je pred dnevi izjavila ljubljanska svetnica Jasminka Dedić (Vesna), ki je ena izmed pobudnic za vložitev referenduma.

Ministrstvo dovolilo koncert v Tivoliju