Pravna bitka med UP-jem in ministrstvom, pristojnim za visoko šolstvo, se je začela oktobra lani po prejemu obsežnega anonimnega pisma, ki je močno obremenilo rektorja UP-ja Dragana Marušiča. Foto: MMC RTV SLO
Pravna bitka med UP-jem in ministrstvom, pristojnim za visoko šolstvo, se je začela oktobra lani po prejemu obsežnega anonimnega pisma, ki je močno obremenilo rektorja UP-ja Dragana Marušiča. Foto: MMC RTV SLO
Dragan Marušič
Po skoraj šestih mesecih pravdanja je UP na čelu z rektorjem Draganom Marušičem spor izgubil. Foto: BoBo
Jernej Pikalo
Minister Pikalo je lani jeseni odredil izredno revizijo, ki bi jo morala izvesti revizijska hiša Fond, vendar mu je UP zaloputnila vrata in sprožila sodni spor. Foto: BoBo
Velimir Cugmas
Če vnovični tožbi UP-ja in hišnega odvetnika Velimirja Cugmasa ne bosta zadržali revizije, potem se bosta z domnevno spornim poslovanjem zdajšnjega vodstva UP-ja hkrati ukvarjali dve instituciji. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Po dobljeni pravdi na sodišču je ministrstvo že izbralo zunanjega revizorja, družbo KPMG, ki bi svoje delo morala začeti predvidoma že v prihodnjih dneh. A se, kot kaže, utegne spet zaplesti, saj je Univerza na Primorskem tudi tokratni sklep ministra napadla s tožbo.

Marušič in Cugmas prvi spor izgubila
Pravna bitka med UP-jem in ministrstvom, pristojnim za visoko šolstvo, se je začela oktobra lani po prejemu obsežnega anonimnega pisma, ki je močno obremenilo rektorja UP-ja Dragana Marušiča. Očitalo mu je nenamensko porabo javnega denarja, negospodarno ravnaje, nepotistično zaposlovanje, porabo javnega denarja v zasebne namene ipd. Kmalu zatem je minister Pikalo odredil izredno revizijo, ki bi jo morala izvesti revizijska hiša Fond, vendar mu je UP zaloputnil vrata in sprožil sodni spor.

Po skoraj šestih mesecih pravdanja je UP na čelu z rektorjem Draganom Marušičem spor izgubil. Sodišče je pravnomočno razsodilo, da je ministrov sklep glede zahteve za izredno revizijo zakonit. Medtem je UP naročil in plačal svojo revizijo poslovanja, ki ni odkrila bistvenih nepravilnosti, s čimer se rektor v javnosti večkrat rad pohvalil.

Pikalo vztraja, univerza pa tudi
Kljub prvemu porazu na sodišču pa univerza očitno revizorjev, ki jih pošilja ministrstvo, tudi tokrat ne čaka z odprtimi vrati. "UP (kot prvo tožeča stranka), ki jo zastopa odvetnik Velimir Cugmas, ter navedeni odvetnik sam, kot drugo tožeča stranka, sta ponovno vložila tožbo pri Upravnem sodišču RS, Oddelek v Novi Gorici, poleg tega pa tudi predlog za izdajo začasne odredbe. Zaradi navedenega je potek izvedbe notranje revizije v tem trenutku težko napovedati," so sporočili z ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo.

Kriminalisti s polno paro
Če vnovični tožbi UP-ja in hišnega odvetnika Velimirja Cugmasa ne bosta zadržali revizije, potem se bosta z domnevno spornim poslovanjem zdajšnjega vodstva UP-ja hkrati ukvarjali dve instituciji. Po julijski kriminalistični preiskavi, v kateri je bilo zaseženo veliko dokumentacije, kriminalisti intenzivno delajo na primeru. Po naših informacijah naj bi se še prav posebej posvetili pogodbenim razmerjem med UP-jem in odvetnikom Velimirjem Cugmasom, ki je z UP-jem do zdaj, kakor kaže spletna aplikacija Supervizor, zaslužil že več kot 200.000 evrov.

Pozivi niso zalegli, zato tožba
Ministrstvo pa ima z UP-jem odprto najmanj še eno fronto. Že od lani zahteva vračilo skoraj pol milijona evrov, ki naj bi ga Marušič porabil nenamensko. Gre za denar, vložen v projekt gradnje univerzitetnih kampusov Livade v Izoli in Sonce v Kopru. UP je bil že večkrat pozvan, naj denar vrne, vendar tega ni storil, saj je ocenil, da ministrstvo denar terja neupravičeno. Ministrstvu je očitno prekipelo in je prek državnega pravobranilstva vložilo tožbo, s katero terja 441.750 evrov in zamudne obresti.

Ministrstvo demantira UP
Kampus Livade je tudi sicer predmet sodnih sporov med zdajšnjim in nekdanjim vodstvom UP-ja. Rektor Marušič zagotavlja, da bo projekt gradnje pripeljal do konca, vendar mu je zmanjkalo denarja, zato je za te potrebe denar začel črpati iz rezerv članic UP-ja. Finančna rešitev bi lahko bilo poroštveno posojilo, vendar ga na UP pridobivajo že več let. Na naše vprašanje, zakaj še niso uspeli pridobiti poroštvenega posojila za ta projekt, na UP-ju odgovarjajo: "Zaradi dolgotrajnih postopkov med ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in ministrstvom za finance."

A na ministrstvu UP postavljajo na laž: "MIZŠ je ves čas delovalo proaktivno in opominjalo UP na pripravo potrebnih dokumentov. UP je bila ves čas seznanjena, da mora za pridobitev soglasja MF pripraviti noveliran investicijski program, ki ga je MIZŠ prejelo v pregled šele 1. 7. 2014 in podalo nanj soglasje 4. 7. 2014." Brez noveliranega investicijskega programa se postopek odobritve poroštvenega posojila sploh ne more začeti.

Za komentar najnovejšega dogajanja med UP-jem in ministrstvom smo prosili tudi rektorja Marušiča. Na odgovore še čakamo.