Univerza na Primorskem je pod zdajšnjim vodstvom nenehen vir nepravilnosti, ki so pritegnile tudi pozornost policije. Foto: MMC RTV SLO
Univerza na Primorskem je pod zdajšnjim vodstvom nenehen vir nepravilnosti, ki so pritegnile tudi pozornost policije. Foto: MMC RTV SLO
Velimir Cugmas
Velimir Cugmas je tožbo vložil samovoljno in prek nje poskuša preprečiti, da bi revizija brskala po njegovih poslih z UP-jem. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Proti ministrstvu za šolstvo jo je samovoljno vložil "hišni" odvetnik univerze Velimir Cugmas, ne da bi za to sploh imel pooblastilo rektorja Univerze na Primorskem (UP) Dragana Marušiča. Cugmas je to storil v imenu univerze, kot drugi tožnik pa nastopa sam.

Ministrstvo si že več mesecev prizadeva razčistiti nekatere sumljive poteze vodstva univerze, ki jih je razkrila anonimka. Ta omenja negospodarno ravnanje, razsipavanje javnega denarja za rojstnodnevno zabavo rektorja, sporno sklepanje pogodb z odvetnikom, nepregledno vodenje postopkov javnega naročanja, neenakomerno dodeljevanje denarja fakultetam, nepotistično zaposlovanje …

Univerza se reviziji na vso moč upira, sprožila je tožbo in pogorela, a ministrstvo ni moglo v akcijo, ker je pogodba z revizijsko hišo medtem potekla. Izbiri novega revizorja je sledila nova tožba UP-ja, češ da bi revizija pomenila kršitev avtonomije univerze. Do dokončne odločitve je sodišče revizijo zadržalo.

Pri ministru soglašal z revizijo
"Rektor je bil pri nas na sestanku le nekaj dni pred vložitvijo tožbe. Rekel je, da tokrat univerza ne bo vložila tožbe in da z revizijo soglaša, nato pa so tožbo vseeno vložili, kar se nam je zdelo zelo čudno, še posebej zato, ker so pred časom sodno izpodbijali že prvo namero ministrstva za revizijo na UP-ju in je sodišče razsodilo, da je ministrstvo do nje upravičeno," nam je tik pred odhodom z ministrstva povedal nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo.

Odvetnik prekrši dogovor …
Da je odvetnik Cugmas ravnal povsem na lastno pest in torej mimo navodil rektorja potrjuje tudi poznejši dopis univerze ministrstvu. V njem glavni tajnik univerze pojasnjuje, da so se na sestanku s Cugmasom dogovorili, da "se tožba ne vloži". Teden dni pozneje pa so od odvetnika prejeli sporočilo, da je vložil tožbo in pozval univerzo "da je treba nemudoma plačati sodno takso".

… rektor ustavlja sodišče in deli soglasje za nazaj
"Ker vodstvo UP-ja ni predhodno odobrilo vložitve tožbe, smo na UP-ju zadržali plačilo sodne takse v prepričanju, da sodišče tožbe ne bo procesiralo do prejema plačila sodne takse," so na univerzi še pojasnili ministrstvu.

Ko je tudi nas zanimalo, kako si je lahko odvetnik privoščil solistično akcijo in kako bodo ukrepali, so nam z univerze odgovorili, da je "rektor vložitev tožbe naknadno odobril". Cugmas naša vprašanja ignorira.

Cugmas ne dovoli, da bi revizorji brskali po njegovih poslih z UP-jem
Če se univerza pri zoperstavljanju reviziji sklicuje na avtonomijo, češ da ministrstvo ne sme brskati po poslovanju univerze, pa se Cugmas očitno boji zase. V tožbo je zapisal, da bi se z revizijo poseglo v njegovo čast in dobro ime, "vzbudil bi se sum v zakonitost njegovega dela", kar bi lahko pripeljalo do "izgube strank, poizvedovanja poslovnih partnerjev in neprijetnih vprašanj novinarjev", s tem pa do "težko popravljive škode".
Ministrstvo namreč med drugim zahteva tudi pregled njegove pogodbe z UP-jem, aneksov in celotne dokumentacije, povezane z njegovimi odvetniškimi storitvami ter upravičenost izplačil v letih 2012 in 2013. Vse to po julijski odmevni hišni preiskavi na univerzi preiskujejo tudi kriminalisti.

"Tožbe poskus zavlačevanja"
Predstavnik ustanovitelja v upravnem odboru UP-ja Jerko Bartolič je kritičen do tožb, ki revizorje zadržujejo pred vrati. "Take aktivnosti in poskusi zavlačevanja univerzi ne morejo prinesti nič dobrega," je prepričan. Kako komentira sklicevanje vodstva univerze na avtonomijo? "Spoštovati avtonomijo, da, vendar univerza posluje z javnim denarjem in ustanovitelj ima vsekakor pravico kadar koli pregledati finančno poslovanje."

Na ministrstvu čakajo na odločitev upravnega sodišča. "Ministrica, ki je šele nastopila mandat, se seznanja s problematiko in bo sprejela ustrezne ukrepe tudi ob upoštevanju odločitve sodišč," so sporočili.