Občina Preddvor upa, da bo regijski načrt civilne zaščite veljal tako dolgo, da bodo opravili glavnino interventnih del. Fotografija je nastala pred dnevi. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Občina Preddvor upa, da bo regijski načrt civilne zaščite veljal tako dolgo, da bodo opravili glavnino interventnih del. Fotografija je nastala pred dnevi. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Hudournik Noškarjev graben, ki je brez stalnega pretoka, je v petek zvečer zbral vode z zahodnega pobočja Kalškega grebena in ogromne gmote potisnil po grapi navzdol.

Sorodna novica Župan Preddvora ocenjuje, da je v Kokri škode najmanj za 2,5 milijona evrov

Strokovnjak za vode Rok Fazarinc je pojasnil, kaj se je dogajalo v hudourniški grapi. "Zaradi zelo intenzivnih padavin je prišlo do premika odloženih gruščnatih mas vzdolž celotne struge in iz vseh pritokov. Ta gruščnati material se je odlagal leta in leta. Ko je bilo vode dovolj, se je utekočinil in potoval dol po strugi do sotočja s Kokro. Potuje lahko relativno zelo hitro, ima zelo veliko energijo in zaradi tega lahko povzroči ogromno škodo."

Domačini in pristojni se bojijo morebitnih novih padavin in zdrsa novih kamnitih gmot v dolino. Kaj torej po interventnih ukrepih najprej čaka odločevalce? "Najprej neposredna zaščita vasi, zaselka. Druga stvar pa je zelo natančen pregled zaledja, da ugotovimo, kakšne količine so še tam, da lahko pridejo v gibanje. Ukrepe moramo načrtovati tako, da se bodo te količine lahko stabilizirale in ostale na teh območjih," je pojasnil Fazarinc.

Dodal je, da takšni hudourniški dogodki niso redkost: "Pritoki Savinje od Solčave navzdol, pa med Lučami in Ljubnim so podobni pojavi. V dolini Lučnice navzgor pa proti Rogatcu, proti Rogačniku, proti Podvolovljeku so podobni pojavi masnih gibanj. Niso pa tako skoncentrirani, kot je ta, na tej lokaciji. Tam je več manjših."

Zaradi strnjenega naselja in strmega območja brez razlivnih površin pa je hudournik v Kokri povzročil ogromno škodo.

Melišča, ki so nastajala leta in leta, je kokrški hudournik naenkrat odnesel v dolino