Aktiviran je tudi regijski načrt civilne zaščite za Gorenjsko

Kot je pojasnil preddvorski župan Rok Roblek, trenutno čistijo zgornji del zaselka Podlebelca do zgornjega mosta, ki predstavlja dostop še do zadnje hiše. Hkrati začenjajo dela na Suhadolniku, da bi se prebili do samotnih gorskih kmetij na tem območju.

Žal ni zakonskih podlag, da bi država lahko na tem področju ukrepala. Bomo pa v stikih z vsemi prizadetimi in bomo potem videli, kaj in kako lahko naprej.

Predsednik vlade Robert Golob, Radio Slovenija

"Računamo, da bodo dostopi v Podlebelci grobo očiščeni v tednu dni, medtem ko bo na Suhadolniku intervencijsko prebijanje do kmetij verjetno trajalo 14 dni, saj ceste praktično ni več," je povedal župan in pojasnil, da jim je v nedeljo zvečer zaradi evakuacije petih tujcev, ki so bili kot turisti nastanjeni na omenjenih kmetijah oziroma so odšli višje v hribe, uspelo vzpostaviti zasilno prehodnost ozke planinske steze, po kateri so lahko turisti prišli do doline.

Že vse od sobote do omenjenih samotnih kmetij štiri kilometre peš prenašajo najnujnejše stvari, kot so voda, hrana in gorivo. V nedeljo jim je uspelo po vrvni tehniki do Suhadolnika spraviti tudi agregate.

V občini Dravograd 2 milijona evrov škode

Neurje, ki se je v noči s petka na soboto zneslo nad območjem občine Dravograd, je po grobih ocenah povzročilo za več kot dva milijona evrov škode, sporoča tamkajšnji župan. Precej škode je tudi na območju občine Muta, samo intervencijska dela so ocenjena na do 60.000 evrov.

"Zdaj so razmere nekoliko lažje. Ljudem je uspelo napolniti mobilne telefone in imamo z njimi stalen stik. Telefonija je namreč pretrgana, prav tako oskrba z elektriko, radijske postaje v Kokri pa delajo zelo slabo, zato nam dobrih povezav ni uspelo vzpostaviti," je pojasnil Roblek.

V Podlebelci so ostali brez vode. "Da bi se prebili do obstoječega vodnega vira, ga očistili in usposobili, nas loči na desettisoče kubičnih metrov materiala nad vasjo. Zato danes pospešeno iščemo alternativno rešitev z oskrbo prek drugega vodnega vira, ki bi ga prečrpavali v obstoječi vodohran."

Z gasilskimi vozili vode do nekaterih hiš še ne morejo dovažati, hkrati pa je veliko vode potrebne, da se očistijo velike količine mulja in druge umazanije, ki jo je skupaj s kamenjem prinesel hudournik. Pri čiščenju tako pomagajo gasilci z gasilskimi vozili. Na pomoč so jim priskočili tudi prostovoljni gasilci iz sosednjih društev, kot so Olševek in Hotemaže.

Po presojah naj bi bili interventni stroški skupaj z vodarji najmanj milijon evrov. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Po presojah naj bi bili interventni stroški skupaj z vodarji najmanj milijon evrov. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Znova več kot sto prostovoljcev

Pri odpravljanju posledic ujme v Kokri sodeluje tudi veliko drugih prostovoljcev, precej je Jezerjanov in Šenčurjanov. Danes v dopoldanskem času pri sanaciji pomaga okoli 50 prostovoljcev, popoldne jih znova pričakujejo več kot 100. "Sosednjim občinam in ljudem se zahvaljujejo za podporo in pomoč," je povedal Roblek.

Tudi gradbene mehanizacije jim doslej ni manjkalo. "V nočni akciji in med koncem tedna so si ljudje brez težav vzeli čas, zdaj pa imajo nekateri pogodbene posle," je ob današnjem začetku novega delovnega tedna dejal Roblek. Zato bo treba najti stabilno srednjeročno rešitev, da bo v prihodnjih dneh na voljo dovolj mehanizacije.

Hkrati se postavlja vprašanje financiranja intervencijskih stroškov, ki presegajo zmožnosti občine. "Ne glede na ta odprta vprašanja zdaj delamo vsi skupaj solidarno in hitimo z deli, saj vemo, da bi v primeru novih padavin škoda lahko še močno narasla," je opozoril župan.

Medtem ostaja v veljavi odredba o prepovedi gibanja na območju Kokre od hišne številke 37, pa tudi prepoved uporabe letalnikov. Medtem namreč po zraku spremljajo gibanja mas in preverjajo, ali je območje stabilno, saj so na tem mestu ogromne količine materiala, ki bi lahko v prihodnje še pridrle navzdol.

Tretji dan sanacije v Kokri

Občinska pomoč prizadetim

Velike količine kamenja in peska, ki so zaradi deževja v petek zvečer zgrmele izpod Kalškega grebena, so zasule oziroma poškodovale deset hiš. Štiri so bile popolnoma zasute, od tega sta po ocenah vsaj dve neprimerni za bivanje. Stanovalci so našli začasno nastanitev pri sorodnikih in prijateljih, pomoč pa so jim ponudili tudi občina in lokalni ponudniki turističnih nastanitev.

Kot je povedal župan, jim bodo nudili tudi socialno ali drugo pomoč, ki bi jo morebiti potrebovali. Občina bo odprla tudi račun za donacije, na katerem se bodo zbirali prostovoljni prispevki za pomoč oškodovancem.

Visoki stroški intervencije

Po presojah naj bi bili interventni stroški skupaj z vodarji najmanj milijon evrov, ki jih občina ne bo zmogla.

"Naredil bom vse, da bodo stroški, ki so nastali v intervenciji, pokriti. Stoodstotno ni nikoli nič, ampak verjamem, da bo tako, ker vidim, da bodo tukaj stroški kar veliki," je za Radio Slovenija pojasnil poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Srečko Šestan.

Največja težava, pa tudi nevarnost, ostaja ogromno, po nekaterih ocenah tudi več milijonov kubičnih metrov materiala v zaledju. To bi ob morebitnem neurju ali močnem nalivu lahko pomenilo novo nevarnost.

Če želi kdo pomagati

Kot so sporočili z Občine Preddvor, se nanje obračajo ljudje, ki bi želeli finančno ali drugače pomagati prizadetim krajanom Kokre. Občina Preddvor je v ta namen odprla posebno proračunsko postavko, na kateri se zbirajo darovana sredstva za odpravo posledic neurja v Kokri. Račun s številko SI56 0110 0600 0080 921 bo aktiviran v torek. Kdor bi želel darovati, naj kot namen vpiše Pomoč Kokri, koda namena CHAR, model sklica pa 99. Kot zagotavljajo na občini, se bodo vsa zbrana sredstva porabila izključno za pomoč tistim, ki so bili oškodovani v neurju v Kokri.