Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vsi štirje župani, koprski župan Aleš Bržan, piranski župan Andrej Korenika, izolski župan Milan Bogatič in župan Ankarana Gregor Strmčnik so ocenili, da bo ustanovitev medicinske fakultete v slovenski Istri pomembno prispevala k razvoju in izboljšanju zdravstvenih storitev v regiji. Z izobraževanjem prihodnjih generacij zdravnikov in zdravstvenega osebja naj bi namreč učinkovito naslovila problematiko pomanjkanja kadra v slovenskih zdravstvenih ustanovah in jim ponudila priložnost za strokovno rast v lokalnem okolju, so sporočili z Mestne občine Koper.

Župani so svojo trdno podporo ustanovitvi tretje slovenske medicinske fakultete v okviru Univerze na Primorskem utemeljili s pomenom izobraževanja vrhunskega medicinskega kadra za obstoj in razvoj sistema zdravstvenega varstva naše regije in države.

Med drugim so župani v svojem pismu podpore zapisali, da je iskrena naklonjenost vseh štirih občin slovenske Istre znak njihove skupne zaveze za ustvarjanje boljših razmer za prebivalce istrskih občin ter kakovosti življenja v regiji. Kot so še dodali, želijo na ta način prispevati tudi k reševanju problematike pomanjkanja medicinskega kadra na državni ravni. Prepričani so, da bo medicinska fakulteta postala osrednja točka zdravstvenega izobraževanja in napredka, ki bo prinesla pozitivne spremembe.

Golobova napoved

Pismo o nameri ustanovitve tretje medicinske fakultete, ki bi delovala pod okriljem Univerze na Primorskem, sta sicer že v maju v Kopru podpisala predsednik vlade Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar. Univerza na Primorskem se je s tem podpisom zavezala, da bo do aprila 2025 poslala vlogo za akreditacijo programa na nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu. Če bo vloga uspešna, bo poteza na strani ministrstva za zdravje, ki bo moralo v okviru že načrtovane gradnje nove stavbe ob izolski bolnišnici zagotoviti dodatna sredstva za nabavo nove opreme in da bo po začetku izvajanja programa, predvidoma v študijskem letu 2027/28, prispevalo sredstva v ta namen.