Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Na ormoški gimnaziji tehnike zdravstvene nege izobražujejo dve leti. S finančno podporo občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi so lahko uredili tudi specializirani učilnici, ki sta nujni za pridobivanje prvih praktičnih izkušenj.

"V prvem letniku smo se učili bolj te začetne stvari, kako se prestilja postelja, kako se pacienta obleče oziroma pravilno preobleče. Potem smo letos šli na malo zahtevnejše stvari, kako se vstavlja nazogastrična sonda, EKG, merjenje krvnega sladkorja, jemanje brisov," je ponazorila dijakinja drugega letnika zdravstvene nege Tanja Veldin.

Na vseh treh programih je na voljo 28 mest, prijavljenih pa je po pet kandidatov več. Upajo, da jim bo ministrstvo odobrilo dodatna vpisna mesta. "Letos je ena specifika tudi na državni ravni, ker je tudi število prijavljenih kandidatov na splošno v celotni Sloveniji dosti večje, kot je bilo pretekla leta. Generacija je pač zelo močna, samo za podravsko regijo je skoraj 300 kandidatov več," je povedala svetovalna delavka na ormoški gimnaziji Polona Kosec Krajnc.

Šola zaradi dodatnih letnikov zdravstvene nege že postaja pretesna. Del dijakov bo začasno gostoval v sosednji osnovni šoli. Gimnazija se je prijavila tudi na razpis ministrstva za vzgojo in izobraževanje za pridobitev denarja za potrebe zdravstvene nege. "Skupaj z ministrstvom za zdravje in čakamo na rezultat. Morda nam uspe pridobiti sredstva, v tem primeru bomo pa seveda nadgrajevali našo šolo," je povedala ravnateljica Klavdija Zorjan Škorjanec.

V novem šolskem letu bodo dijaki začeli prve vaje v kliničnem okolju. V bližini so zdravstveni dom, psihiatrična bolnišnica in center starejših občanov. S praktičnim delom se bodo seznanjali tudi v ptujski bolnišnici.

Veliko zanimanja za gimnazijo Ormož