Protest v Šentilju. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Protest v Šentilju. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V civilni iniciativi so ogorčeni, ker na njihove prošnje za pomoč ni odziva pristojnih ali pa prejmejo le obljube, ki se nikoli ne udejanjijo. "V Darsu nam govorijo, da še urejajo projektno dokumentacijo, a to delajo že več kot deset let," je povedal predstavnik iniciative Andrej Koren.

Po besedah člana Roka Pirca terjajo v prvi vrsti sanacijo avtocestnega viadukta in namestitev protihrupne zaščite, ki bi ublažila vplive na okoliške hiše. Nekateri objekti so poškodovani zaradi naraščajočega tovornega prometa po avtocesti, ki prek bližnjega mejnega prehoda vodi v Avstrijo, hrup in tresljaje naj bi čutili stanovalci tudi več sto metrov stran od avtoceste.

Obsežni zastoji in vožnja po stranskih cestah

Dodatna težava so zastoji na lokalnih cestah, ko vozniki ob gneči na avtocesti ali pred mejnim prehodom ubirajo poti po stranskih cestah. "Zamislite si, da nekomu zagori hiša ali nujno potrebuje zdravniško pomoč. Saj nujne službe sploh ne morejo do njega. Da o tem, da zjutraj ne more pravočasno v službo, sploh ne govorim," je ponazoril Koren.

Po njegovih besedah je absurdno, da je država ljudem odkupila hiše in jim ponudila nadomestna zemljišča, kjer so si zgradili hiše, potem pa je spremenila traso avtoceste in jo speljala mimo njihovih novozgrajenih hiš. "Zavedamo se, da avtoceste zdaj ne bodo predstavljali, niti ne zahtevamo tega. Želimo pa, da nam omogočijo zdravo in normalno življenje, ki si ga zaslužimo tudi ljudje tu v Šentilju," je dejal.

Sorodna novica Krajani Šentilja zahtevajo od Darsa protihrupno zaščito ob avtocesti

Sprehajali so se čez prehod za pešce

Da bi končno predramili pristojne, so se ob 15. uri zbrali ob križišču, ki vodi z avtoceste na regionalno cesto in potem naprej do "starega" mejnega prehoda z Avstrijo. Z nekaj transparenti in zastavami so se nekajkrat sprehodili čez prehod za pešce in s tem kljub zeleni luči na semaforju razburili kar nekaj voznikov, ki so zaradi tega morali počasneje mimo.

Več udeležencev je sicer dejalo, da ne želijo razburjati voznikov. "Težko mi je, saj se mi turisti smilijo. Oni niso nič krivi za to, kar v Šentilju doživljamo. Dars, vlada, država in občina bi pa lahko nekaj naredili tudi za nas," je dejala Vida Koren.

To je bil prvi protestni shod omenjene civilne iniciative. Po Pirčevih besedah bodo, če še vedno ne bodo uslišani, aktivnosti v prihodnje zaostrovali. "Če še vedno ne bodo naredili nič, bomo korake stopnjevali, tako da se nas bo slišalo po vsej Sloveniji, pa tudi daleč izven meja," je dejal.