Obnova bo dolgotrajna. Foto: Nina Juvan Mastnak
Obnova bo dolgotrajna. Foto: Nina Juvan Mastnak

Cesto do parkirišča pod slapom Rinka so delno odprli že v soboto, a preden jo bodo obnovili v celoti, bo preteklo še precej vode. "Tega je ogromno. Ne ve se še, ali so pregrade spodaj ostale ali jih je odneslo," je pojasnil Franc Brlec iz gradbenega podjetja Brlec. Dodal je, da je močno poškodovana tudi struga reke Savinje. "Ob naslednjem dežju bo gostinski obrat tukaj ogrožen, ker je struga zdaj višja tako od parkirišča kot od ceste."

Planinska pot do Okrešlja spet odprta, do Kamniškega sedla še ne

Obiskovalcev ne manjka. Pot do veličastnega 90-metrov visokega slapa Rinka so planinci utrli že v soboto, a ta je še vedno precej poškodovana: "Nam je grozno hudo, da se je to zgodilo. Večkrat smo šli sem do slapa, pa naprej do Okrešlja in je grozno, grozno," sta povedali planinki iz Ljubljane.

Foto: Nina Juvan Mastnak
Foto: Nina Juvan Mastnak

Včeraj se je planincem uspelo prebiti tudi do Okrešlja, pot so toliko popravili, da je ta spet prehodna. "Danes in jutri moramo vzpostaviti še elektriko do Okrešlja, nam je namreč vse kable potrgalo," je pojasnil predsednik celjskega planinskega društva Matica Brane Povše. Do Kamniškega sedla pa se še najmanj nekaj dni ne bo dalo dostopati. "Na enem delu je naredilo jarek, ki je dolg 10 metrov in globok 4 metre," je še povedal Povše.

Nov velik udarec je doživela tudi oskrbnica Orlovega gnezda pri slapu Rinka Martina Logar. Ta je lani skupaj z možem prevzela tudi brunarico na Okrešlju. "Lani smo bili zaprti, so bile poplave, zdaj ta plaz, tako da nič ne moreš," ugotavlja sogovornica.

Za natančno oceno škode še prezgodaj, a ta bo precejšnja

Kakšna bo skupna škoda, ki jo je tokratno neurje povzročilo v Občini Solčava, še niso ocenili. A je že zdaj jasno, da bo precejšnja.